Een wave door het stadion

Stijn stelde deze vraag op 29 januari 2019 om 21:36.
Een aantal toeschouwers in het stadion staat juichend van uit de stoeltjes op met de armen omhoog. Na een aantal seconden gaan ze weer zitten. De mensen ernaast reageren hierop en doen hetzelde. Hierdoor ontstaat het effect van een golf door het stadion.

Astrid en Maikel zitten naast elkaar in een stadion. Astrid begint de wave. Maikel volgt 0,40 seconden later. Na 8 seconden zit Astrid weer. In het stadion is de breedte van een stoeltje met tussenruimte gelijk aan 60 cm. 

Uitwerkingen
a) bereken de frequentie van deze wave
F = 1/T 
1/8 = 0,125s 

b) Bereken de golfsnelheid van deze wave 
V = s/t 
0,6/0,40 = 1.5 m/s

c) Bereken de golflengte van deze wave 
V = lambda(golflengte)/T 
1,5 = lambda/8
Lambda = 12m 

Nou lees ik op wikipedia in en mijn boek: De lengte van een golfberg en een golfdal samen, gemeten in een rechte lijn, noem je de golflengte. Echter als Astrid opstaat en weer gaat zitten dan voert zij een halve golflengte uit toch? Die halve trilling wordt dan steeds herhaald. De trilling zal niet onder zijn evenwichtsstand terecht komen dus er zal nooit een 'golflengte' ontstaan. 
Daarom denk ik: hier mag je toch niet spreken van een 'golflengte'

Of ik zie ik hier nu iets over het hoofd?

Vriendelijke groet,
Stijn

Reacties

Theo de Klerk op 29 januari 2019 om 22:04
Deze vraag komt me bekend voor... (Sys Nat vwo 5, §9.4)



Maar haal niet twee dingen door elkaar: Astrid voert een "trilling" uit door op te staan en te gaan zitten. Dat doet een enkel punt (verf het rood) in een golvend touw ook.

Waar het met een "wave" (golf) over gaat is dat over alle personen heen die links en rechts van Astrid staan of zitten een golf te tekenen is. Bijv. als Astrid staat, dan zullen de personen om haar heen iets minder staan. En de personen die nog verderop staan weer wat minder. Tezamen vormen ze een wave. En die wave beweegt want Astrid gaat langzaam zitten terwijl links van haar de persoon nog lager gaat, maar de persoon rechts van haar juist volledig opstaat.  
Zoals de rode punt op het touw: na de hoogste stand gaat het naar beneden, maar dan gaat juist een punt rechts ervan helemaal omhoog.
Jan van de Velde op 29 januari 2019 om 22:06

Stijn plaatste:

 Astrid begint de wave. Maikel volgt 0,40 seconden later. Na 8 seconden zit Astrid weer. 
dag Stijn,

een golflengte kun je je op meerdere plaatsen in een golfgebeuren meten:

en een zitttende Astrid geeft natuurlijk wel een idee van "evenwicht" maar ik zou een zittende Astrid in de tijd beschouwen als haar laagste posiitie, zie rode bolletjes hierboven. Als ik een frontaal filmpje van Astrid maakt komt dat wel overeen met haar beweging.

groet, Jan
Theo de Klerk op 29 januari 2019 om 22:25
Misschien dat deze tekeningen van 3 opeenvolgende tijdstippen aangeven hoe elke persoon op zijn plek blijft maar wel opstaat en zitten gaat terwijl de "wave" naar rechts beweegt.



In de middelste tijd heb ik aangegeven hoe de persoon van de eerste tijd zich heeft bewogen.
Stijn op 29 januari 2019 om 23:29
Helemaal duidelijk Jan en Theo! Bedankt voor de snelle en duidelijke uitleg! 


Vriendelijke groet,
Stijn 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)