Temperatuur gasvlam fornuis
Tessa stelde deze vraag op 12 januari 2019 om 21:44. Hoi,
Weet iemand hoe heet een gasvlam van het gasfornuis is?
Reacties
Theo de Klerk
op
12 januari 2019 om 21:47
Zoek eens op via google of wikipedia. Dat antwoord kun je daar zo vinden.
Jan van de Velde
op
12 januari 2019 om 22:11
Maar maak daarbij niet de grote fout die te vaak wordt gemaakt: het eerste antwoord dat je tegenkomt klakkeloos overnemen. Want er staan vooral ook heel veel fouten op internet.
Ik vond er zo eentje die er in elk geval héél ver naast zit:
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/150040/graden-kleine-pit-gasfornuis-voluit/
Groet, Jan
Ik vond er zo eentje die er in elk geval héél ver naast zit:
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/150040/graden-kleine-pit-gasfornuis-voluit/
Groet, Jan
Mo
op
18 oktober 2020 om 08:09
Google heeft als enige antwoord dat het in de vlam bij verschillende gasmengsels verschillende graden geeft.
Er is een verontrustend en tegensprekend gebrek aan informatiebronnen over iets wat elke huisman en vrouw zou moeten weten of wat als informatiebron makkelijk vindbaar zou moeten zijn.
Wiki zegt er ook niks nuttigs over.
1 bron=geen bron, en 3 bronnen=ook niet veel soeps 😅
Ik zie antwoorden over dat het enkele honderden graden zijn, dat teflon en pannen kunnen doorbranden, en gok dat een watergevulde pan altijd zal proberen de pan aan de binnenkant niet veel heter zal proberen te laten worden dan de temperatuur waarbij water naar de gasfase gaat, wat bij 100 graden is. Een oliegevulde of botergevulde pan zal proberen niet hoger te komen dan waarbij olie of boter naar de gasfase probeert te vertrekken.
Bij gebrek aan antwoord kan men beter een laser temperatuurmeter kopen die tot boven de 1000 graden kan meten (kern van vlam kan 2000 graden worden), of fegene die het hoogste komt, en een pan met olie op het vuur zetten, en dan nasr de onderkant schieten met die meter en afmeten. Pas op niet in de vlam te schieten, want dat is NIET hoe heet de pan wordt!
Op bol.com heeft men een aantal opties.
https://www.libble.eu/bosch-ptd-1/online-manual-494078/ gaat helaas maar tot 200 graden zo te zien.
Op Bol.com gaan anderen tot boven de 400 graden. Die lijken me handiger.... Voor een paar tientjes een mooi verjaardagskado of voor de kerst. Ook om je cv te meten. 😁
Zilver en goud smelt rond de 1000 graden, en als de lucht op die hoogte 800 graden heet wordt of 900 dan wordt het kantje boord al met al die gouden pannen 🤣 (welke inbreker pikt er nou een braadpan, lol..)
Er is een verontrustend en tegensprekend gebrek aan informatiebronnen over iets wat elke huisman en vrouw zou moeten weten of wat als informatiebron makkelijk vindbaar zou moeten zijn.
Wiki zegt er ook niks nuttigs over.
1 bron=geen bron, en 3 bronnen=ook niet veel soeps 😅
Ik zie antwoorden over dat het enkele honderden graden zijn, dat teflon en pannen kunnen doorbranden, en gok dat een watergevulde pan altijd zal proberen de pan aan de binnenkant niet veel heter zal proberen te laten worden dan de temperatuur waarbij water naar de gasfase gaat, wat bij 100 graden is. Een oliegevulde of botergevulde pan zal proberen niet hoger te komen dan waarbij olie of boter naar de gasfase probeert te vertrekken.
Bij gebrek aan antwoord kan men beter een laser temperatuurmeter kopen die tot boven de 1000 graden kan meten (kern van vlam kan 2000 graden worden), of fegene die het hoogste komt, en een pan met olie op het vuur zetten, en dan nasr de onderkant schieten met die meter en afmeten. Pas op niet in de vlam te schieten, want dat is NIET hoe heet de pan wordt!
Op bol.com heeft men een aantal opties.
https://www.libble.eu/bosch-ptd-1/online-manual-494078/ gaat helaas maar tot 200 graden zo te zien.
Op Bol.com gaan anderen tot boven de 400 graden. Die lijken me handiger.... Voor een paar tientjes een mooi verjaardagskado of voor de kerst. Ook om je cv te meten. 😁
Zilver en goud smelt rond de 1000 graden, en als de lucht op die hoogte 800 graden heet wordt of 900 dan wordt het kantje boord al met al die gouden pannen 🤣 (welke inbreker pikt er nou een braadpan, lol..)
Theo de Klerk
op
18 oktober 2020 om 10:05
Weinig zinnige (natuurkundige) bijdrage - ingegeven door de AH spaaractie voor braadpannen (ook gewoon te koop)?
Een warmtemeter is gewoon een meter die intensiteit van infrarode (ervaren als "warm") straling meet. Soms hebben die meters een kleine richtstraal van rood laserlicht zoals die soms ook in aanwijsstokken zit.
Warmtemeters hebben voor vlammen niet zo'n zin: ze meten warmte weerkaatst aan of uitgezonden door oppervlakten, bij vlammen kijken ze er grotendeels "doorheen". Behalve waar roetdeeltjes zitten (gelere vlamdelen): daarop kan het afketsen.
Gasvlammen hebben allerlei temperaturen in de rode/gele/blauwe gedeelten. Maar de vrijkomende energie wordt gebruikt om pannen en inhoud te verwarmen. Die staan ook direct weer warmte aan de omgeving af. Water gaat koken bij 100 graden - ongeacht of de vlam met 105 graden of 400 graden de pan verwarmd.
Vet heeft een hogere kooktemperatuur - maar vet kan bij onvoorzichtig gebruik vlam vatten (bijv kaarsen en de fakkels uit dramafilms over middeleeuwen).
Drooggekookte pannen kunnen heel heet worden door continue opname van warmte uit vlam maar nooit zo hoog dat ze zelf gaan smelten: er komt een evenwicht met veel warmte aan de omgeving afstaan en de warmte van een gasvlam bereikt niet het smeltpunt van staal.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=563272
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=12745
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vlam
Een warmtemeter is gewoon een meter die intensiteit van infrarode (ervaren als "warm") straling meet. Soms hebben die meters een kleine richtstraal van rood laserlicht zoals die soms ook in aanwijsstokken zit.
Warmtemeters hebben voor vlammen niet zo'n zin: ze meten warmte weerkaatst aan of uitgezonden door oppervlakten, bij vlammen kijken ze er grotendeels "doorheen". Behalve waar roetdeeltjes zitten (gelere vlamdelen): daarop kan het afketsen.
Gasvlammen hebben allerlei temperaturen in de rode/gele/blauwe gedeelten. Maar de vrijkomende energie wordt gebruikt om pannen en inhoud te verwarmen. Die staan ook direct weer warmte aan de omgeving af. Water gaat koken bij 100 graden - ongeacht of de vlam met 105 graden of 400 graden de pan verwarmd.
Vet heeft een hogere kooktemperatuur - maar vet kan bij onvoorzichtig gebruik vlam vatten (bijv kaarsen en de fakkels uit dramafilms over middeleeuwen).
Drooggekookte pannen kunnen heel heet worden door continue opname van warmte uit vlam maar nooit zo hoog dat ze zelf gaan smelten: er komt een evenwicht met veel warmte aan de omgeving afstaan en de warmte van een gasvlam bereikt niet het smeltpunt van staal.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=563272
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=12745
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vlam
Mirjam Lansink
op
02 juli 2023 om 22:51

Geachte wetenschappers,
Bij mij is een gaspit( 37 jaar oud) gesmolten. Gasfornuis van AEG.
Hoe kan dat?
Graag uw reactie.
Bvd , met vriendelijke groet,
Mirjam
Theo de Klerk
op
02 juli 2023 om 23:15
Die moet heel warm geworden zijn - warmer dan waarvoor bedoeld zonder smelten/vervormen.
Het kan allerlei redenen hebben maar het meest waarschijnlijk is denk ik dat de pit van binnen of buiten erg vervuild is geweest. Dat vuil is heet geworden/verbrandde en gaf wellicht lokaal een veel hogere hitte af dan een vlam die die hitte vooral buiten de pit afstaat (en de vlam de ketel erboven verwarmt).
Het kan allerlei redenen hebben maar het meest waarschijnlijk is denk ik dat de pit van binnen of buiten erg vervuild is geweest. Dat vuil is heet geworden/verbrandde en gaf wellicht lokaal een veel hogere hitte af dan een vlam die die hitte vooral buiten de pit afstaat (en de vlam de ketel erboven verwarmt).
Mirjam lansink
op
03 juli 2023 om 07:51
Dank voor je reactie, maar de pit was helemaal schoon. Hij werd gebruikt door vakantiegasten op de dag van aankomst. Ik weet dat hij schoon was.
Ze hebben bij vertrek niks gemeld, maar bij navraag zeiden ze dat de pit rood oranje gloeide bij gebruik. Er was niks bijzonders mee gebeurd.
Ze hebben bij vertrek niks gemeld, maar bij navraag zeiden ze dat de pit rood oranje gloeide bij gebruik. Er was niks bijzonders mee gebeurd.
Theo de Klerk
op
03 juli 2023 om 09:28
Niet melden vind ik al verdacht: dat suggereert alsof men meer weet maar zich van de domme houdt. De reden van smelten is lokale oververhitting - door welke oorzaak ook. Is het op een andere gasbron (butaan, propaan) aangesloten geweest die onder hogere temperatuur verbrandt? Is er met snijbranders gestoeid? Ik heb geen idee wat er is gebeurd of kon gebeuren behalve dat de oorzaak "te heet" lijkt te zijn. Dat kan ook door iets heets op de pit te leggen.
Mirjam lansink
op
03 juli 2023 om 09:54
Dankjewel. We zullen er niet achter komen...