Temperatuur gasvlam fornuis

Tessa stelde deze vraag op 12 januari 2019 om 21:44.

Quote

 Hoi, 

Weet iemand hoe heet een gasvlam van het gasfornuis is?

Reacties:

Theo de Klerk
12 januari 2019 om 21:47
Quote
Zoek eens op via google of wikipedia. Dat antwoord kun je daar zo vinden.
Jan van de Velde
12 januari 2019 om 22:11
Quote
Maar maak daarbij niet de grote fout die te vaak wordt gemaakt: het eerste antwoord dat je tegenkomt klakkeloos overnemen. Want er staan vooral ook heel veel fouten op internet. 

Ik vond er zo eentje die er in elk geval héél ver naast zit:
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/150040/graden-kleine-pit-gasfornuis-voluit/

Groet, Jan
Mo Jo
18 oktober 2020 om 08:09
Quote
Google heeft als enige antwoord dat het in de vlam bij verschillende gasmengsels verschillende graden geeft.
Er is een verontrustend en tegensprekend gebrek aan informatiebronnen over iets wat elke huisman en vrouw zou moeten weten of wat als informatiebron makkelijk vindbaar zou moeten zijn.
Wiki zegt er ook niks nuttigs over.
1 bron=geen bron, en 3 bronnen=ook niet veel soeps 😅

Ik zie antwoorden over dat het enkele honderden graden zijn, dat teflon en pannen kunnen doorbranden, en gok dat een watergevulde pan altijd zal proberen de pan aan de binnenkant niet veel heter zal proberen te laten worden dan de temperatuur waarbij water naar de gasfase gaat, wat bij 100 graden is. Een oliegevulde of botergevulde pan zal proberen niet hoger te komen dan waarbij olie of boter naar de gasfase probeert te vertrekken.

Bij gebrek aan antwoord kan men beter een laser temperatuurmeter kopen die tot boven de 1000 graden kan meten (kern van vlam kan 2000 graden worden), of fegene die het hoogste komt, en een pan met olie op het vuur zetten, en dan nasr de onderkant schieten met die meter en afmeten. Pas op niet in de vlam te schieten, want dat is NIET hoe heet de pan wordt!

Op bol.com heeft men een aantal opties.
https://www.libble.eu/bosch-ptd-1/online-manual-494078/ gaat helaas maar tot 200 graden zo te zien.
Op Bol.com gaan anderen tot boven de 400 graden. Die lijken me handiger.... Voor een paar tientjes een mooi verjaardagskado of voor de kerst. Ook om je cv te meten. 😁

Zilver en goud smelt rond de 1000 graden, en als de lucht op die hoogte 800 graden heet wordt of 900 dan wordt het kantje boord al met al die gouden pannen 🤣 (welke inbreker pikt er nou een braadpan, lol..)
Theo de Klerk
18 oktober 2020 om 10:05
Quote
Weinig zinnige (natuurkundige) bijdrage - ingegeven door de AH spaaractie voor braadpannen (ook gewoon te koop)?

Een warmtemeter is gewoon een meter die intensiteit van infrarode (ervaren als "warm") straling meet. Soms hebben die meters een  kleine richtstraal van rood laserlicht zoals die soms ook in aanwijsstokken zit.

Warmtemeters hebben voor vlammen niet zo'n zin: ze meten warmte weerkaatst aan of uitgezonden door oppervlakten, bij vlammen kijken ze er grotendeels "doorheen". Behalve waar roetdeeltjes zitten (gelere vlamdelen): daarop kan het afketsen.

Gasvlammen hebben allerlei temperaturen in de rode/gele/blauwe gedeelten. Maar de vrijkomende energie wordt gebruikt om pannen en inhoud te verwarmen. Die staan ook direct weer warmte aan de omgeving af. Water gaat koken bij 100 graden - ongeacht of de vlam met   105 graden of 400 graden de pan verwarmd.
Vet heeft een hogere kooktemperatuur - maar vet kan bij onvoorzichtig gebruik vlam vatten (bijv kaarsen en de fakkels uit dramafilms over middeleeuwen). 
Drooggekookte pannen kunnen heel heet worden door continue opname van warmte uit vlam maar nooit zo hoog dat ze zelf gaan smelten: er komt een evenwicht met veel warmte aan de omgeving afstaan en de warmte van een gasvlam bereikt niet het smeltpunt van staal.

Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.


http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=563272

https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=12745

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vlam

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)