Wat mag fout gerekend worden?

anomiem stelde deze vraag op 20 december 2018 om 15:24.

ik had pas geleden een toets over kracht en beweging (zit in havo 4) en ik vroeg me af of er bepaalde zijn bij de dingen die goed of fout gerekend moeten worden.

bijvoorbeeld als je de krachten moet tekenen in een situatie, maar het is niet duidelijk over welke situatie het gaat en je hebt het in principe wel goed maar je hebt de verkeerde situatie kozen (je hebt er wel bij gezet welke situatie je bedoelde).

of als je moet aan geven bij een grafiek waaraan je kunt zien dat de remhulp is ingeschakeld en als antwoord hebt dat je dat ziet aan dat je grafiek sneller gaat dalen en een berekening van het hellingsgetal wat eerst -5 was (zonder de remhulp) en daarna -12,5 (met de remhulp) en dat het hellings getal dus kleiner wordt.

Reacties

Anoniem op 20 december 2018 om 15:25
Let niet op mijn type/taal foutjes😅
Theo de Klerk op 20 december 2018 om 15:52
>maar het is niet duidelijk over welke situatie het gaat

Tja, dat is dan fout want blijkbaar ontgaat je de situatie. Iedereen kan wel zeggen dat "in principe" krachten zo of zo worden opgeteld, maar hier gaat het om een specifieke situatie. Als je de krachten verkeerd tekent, dan zal de som ervan ook fout zijn.

>je hebt er wel bij gezet welke situatie je bedoelde
Dat is aardig, maar hoeft niet per se tot punten te leiden. Je hebt niet de goede situatie genomen en "dus" fout.

Het ligt een beetje aan hoe het "antwoordmodel" door de docent is opgesteld. Soms zegt dat "verkeerde situatie: geen punten". Soms is hij wat meegaander en is het geen "alles of niets" situatie. Dan kun je punten krijgen voor de juiste situatie en voor het correct optellen van vectoren. Dat laatste zou je dan goed gedaan hebben en een punt krijgen.

Dit is een situatie waarin soms een antwoord (bijv. 5V) met je berekening moet overeenstemmen en anders is het fout. Soms wordt ook hier een opsplitsing gemaakt tussen onderdelen van een berekening (die elk wel of geen punt geven). Een eindantwoord kan dan fout zijn (omdat je ergens deelde ipv vermenigvuldigde bijv) maar als een aantal tussenstappen wel tonen dat je weet waar je mee bezig bent, dan kan dat toch punten geven.

>en dat het hellings getal dus kleiner wordt
-12 is kleiner (minder) dan -5 
Hier is het Nederlands altijd wat onduidelijk. -12 is sterker remmen. Maar losjes spreken over "kleiner" kan ook gelezen worden als "minder sterk". Het hangt ervan af wat je precies geschreven hebt en of jouw "kleiner" verkeerd kan worden opgevat.

Je kunt de discussie eens met je leraar aangaan. Als je in alle redelijkheid je antwoord gaf en dat "verkeerd" gelezen is door de docent (die is ook maar menselijk en maakt fouten), dan kan het puntenaantal misschien worden aangepast. Maar anders, als het een poging is om tegen beter weten in meer punten te sprokkelen want "nooit geschoten is altijd mis", zal het niets opleveren.
Jan van de Velde op 20 december 2018 om 19:21

anomiem plaatste:

of er bepaalde zijn bij de dingen die goed of fout gerekend moeten worden.

Als je bedoelt of daar (inter)nationale afspraken over zijn, nee. 

In mijn eigen toetsen varieert dat per vraag, al volg ik daarin meestal de gewoonten die ook bestaan in de centrale examens. En zo kan het gebeuren dat iemand met een verkeerd eindantwoord toch meer punten scoort dan iemand met een goed eindantwoord. Iemand die met een verkeerde formule (bijv p=F/A ipv F=m·a) begint krijgt 0 punten, ook al klopt zijn antwoord. Dat 'ie dan 600 door 30 kan delen boeit me dan totaal niet meer. Iemand met een verkeerd antwoord die "alleen maar" zijn juiste formule verkeerd verbouwde zou dan nog wel 2 van de 3 punten kunnen scoren. De eerste heeft namelijk klaarblijkelijk geen idee waar hij mee bezig is, de tweede beheerst alleen maar een deel van zijn vaardigheden niet. En iemand die alleen maar het juiste eindantwoord noteert krijgt per definitie slechts 0 punten. 

Maar iemand die van een verkeerd inzicht start maar er daarna een consequente redenering achteraan gooit zou best nog punten kunnen scoren, wie weet. 

Elke vraag wordt gesteld om daarmee een of meer bepaald(e) stukje(s) kennis of vaardigheid te zien. Zien we dat, dan is dat een punt, en zo niet, dan niet. 

En over zo'n correctiemodel ga ik niet in onderhandeling. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)