Wim
stelde deze vraag op
16 december 2018 om 10:23.
Beste Jan,
Ik heb me wel eens laten vertellen dat 'smeltwater' dunner is dan normaal water. Hierbij veronderstel ik dat het om regenwater gaat. Zelf kon ik dit niet verklaren. Misschien dat jij dit wel kan aan de hand van het uitzettingscoefficient en de viscositeit?
Alvast bedankt voor je reactie!!
Gr Wim
Reacties
Jan van de Velde
op
16 december 2018 om 10:39
Dag Wim,
Ik heb me van mijn leven zoveel laten vertellen. Maar bij gebrek aan een heldere bron (figuurlijk) voor die vertelling, kun je definiëren wat je verstaat onder "dunner", wat je verstaat onder "normaal water" waarom je veronderstelt dat het dan om regenwater gaat (dat overigens in veel gevallen ook smeltwater is in die zin dat heel vaak die regendruppels als ijskristallen begonnen zijn), en ook, waarom je dit zou willen weten?
Want al die soorten water die we onderscheiden zijn nogal vaag gedefinieerd als we er fysisch/chemisch naar kijken.
Groet, Jan
Wim
op
16 december 2018 om 18:36
Beste Jan,
Er werd mij verteld dat sneeuw/ijs op het dak lag en dat het eerst niet lekte maar bij het smelten wel. De verklaring botweg was dat het water dunner was wanneer het smeltwater werd. Uitzetting van bevriezen waardoor er uitzetting plaatsvond en zo vervolgens lekte zou niet de verklaring zijn.
Mijn interesse is belust op onwetendheid. :-)
Gr, Wim
Jan van de Velde
op
16 december 2018 om 19:12
Tja, sneeuw/ijs zijn vaste stoffen en stromen dus niet door gaatjes die kleiner zijn dan de grootte van de brokjes vaste stof. Zelfs in grotere gaatjes loopt dat klem, zoals ieder weet die wel eens een doos chocoladevlokken of zelfs hagelslag ondersteboven heeft gehouden.
Dus als je een muggenhor buiten legt als het sneeuwt zal dat muggenhor niet of nauwelijks "lekken". Maar zo gauw het gaat dooien lekt vrijwel alle smeltwater door de mazen van het hor. Zo interpreteer ik nu jouw probleem. Is dat correct? Want dat lijkt me wel een bijzonder voor de hand liggende situatie, waarvoor me geen hogere fysica nodig lijkt om dat te kunnen aanvoelen.