Nienke
stelde deze vraag op
03 november 2018 om 08:17.
Op school werd er gevraagd: Als je in 1 glas eerst limonade doet en dan water erbij doet en in het andere glas doe je eerst water en dan limonade Waarom mengt het 1e idee beter dan het 2e idee?? groetjesss Nienke
Reacties
Theo de Klerk
op
03 november 2018 om 09:25
Uiteindelijk maakt het niks uit, maar ook voor andere oplosstoffen (soep, chocolade, vla) is het slimmer om de op te lossen stof (poeder, siroop) eerst met een klein deel van de oplosstof te vermengen en dan pas de rest erbij te doen.
Hoe minder oplosstof in het begin, hoe beter de andere stof erin egaal oplost (eventueel bij poeder geholpen door roeren). Het heeft veel minder uitwijkmogelijkheden dan in een grote plons vloeistof (poeder kan in veel water makkelijker klonteren). Eenmaal opgelost verspreidt het zich makkelijker als je de rest erbij doet.
Probeer thuis maar eens: kopje water, beetje siroop erin. Wat zie je gebeuren? En nu een beetje water, evenveel siroop en daarna de rest van het water.
Er zijn wel poederstoffen waarbij men tevoren bedacht heeft hoe dit klonter-gedrag te verminderen. Bijv. bij oploskoffie of "hot chocolate".
Jan van de Velde
op
03 november 2018 om 11:03
Dag Nienke,
siroop is natuurlijk al een oplossing van suiker in een beetje water.
Gooi je veel water bij een beetje siroop, en liefst met een flinke straal , dan is de beweging van al dat water meestal genoeg om direct voor een goede menging te zorgen.
Andersom, een beetje siroop bij veel water, dat is niet veel beweging wat je dan toevoegt, en dus mengt dat minder goed.
eigenlijk is het dus een kwestie van energie: veel snel bewegend water heeft veel meer bewegingsenergie dan een beetje langzaam bewegende siroop.