Atoombom duur kettingreactie

Nils stelde deze vraag op 04 oktober 2018 om 12:18.

 Op Wikipedia lees ik over de duur van een kettingreactie bij een atoombom https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernwapen :

'Een "De snelheid van de vrijgekomen neutronen is in de orde van grootte van 10.000 km/s, en de af te leggen afstand tot een nieuwe kernreactie wordt veroorzaakt in de orde van grootte van 10 cm. Een "generatie" duurt dus ongeveer 10 ns (10 nanoseconde, ook een shake genoemd), en binnen 1 μs (1 microseconde, 100 shakes) stopt de kettingreactie. Het aantal kernreacties stijgt in het begin van deze microseconde exponentieel, maar de configuratie van de splijtstof verandert door de vrijgekomen energie zeer snel door smelten en verdampen van de splijtstof en zijn omhulling, waardoor de reactie stopt.'

Waarom lijkt het dan dat op filmpjes van kernbomontploffingen de kettingreactie veel langer duurt. Ik zie telkens een 'zon' die secondenlang aanhoudt.

De eerste ontploffing, Trinity: https://youtu.be/7dfK9G7UDok



Reacties

Theo de Klerk op 04 oktober 2018 om 14:35
De kernreactie mag dan snel afgelopen zijn maar de gevolgen die het verzaakt duren nog een poosje door. Vergelijk het met een kachel die je roodheet opstookt, dan uitzet. De kachelmantel blijft nog lange tijd nagloeien.

De ontsloten energie in de vorm van gammastraling gaat in de volgende seconden door: ioniseert lucht, verhit deze (waarna branden ontstaan), veroorzaakt schokgolven die krachtige winden doen ontstaan die alles omver blazen, geven stralingsziekten aan levende wezens die daarna sterven of langdurig kankerverschijnselen krijgen. En de splijtmaterialen geven nog radioactieve deeltjes af die ook ionisatie veroorzaken.
Een korte energie-uitstoot is dus voldoende voor heel veel na-effecten die ook nog langdurig zichtbaar (en voelbaar) zijn.
Nils op 05 oktober 2018 om 12:02
Begint geinoseerde lucht te gloeien? Kan lucht in brand vliegen?

Let wel, we hebben het hier over licht dat we over tientallen kilometers kunnen waarnemen. 

Dit antwoord lijkt mij onvoldoende onderbouwd. Laten we ons ook bij het onderwerp houden, het gaat dus niet over kanker en dergelijke.
Jan van de Velde op 05 oktober 2018 om 15:59

Nils plaatste:

Begint geinoseerde lucht te gloeien? 
Zie bijvoorbeeld het noorderlicht

 

Kan lucht in brand vliegen?

nee, maar dat doet het gloeidraadje van een gloeilampje, of ook de zon, ook niet en toch geeft dat hopen licht (= straling) af. 

Let wel, we hebben het hier over licht dat we over tientallen kilometers kunnen waarnemen. 

Een vuurtoren redt dat nog wel met miljoenen keren minder vermogen dan een atoombom, dus dat is geen enkele reden om Theo's uitleg in twijfel te trekken.

Dit antwoord lijkt mij onvoldoende onderbouwd. 

Het antwoord was toch ruim onderbouwd, maar jij twijfelt blijkbaar onterecht aan de vergelijking tussen de redenen waarom een kachelmantel gloeit, de zon gloeit, of de paddenstoel van een atoombom gloeit. Die principes zijn eender. 

 

Laten we ons ook bij het onderwerp houden, het gaat dus niet over kanker en dergelijke.
Het is slechts een voor de volledigheid genoemd effect van die stralingsgolf

Kortom, Theo's uitleg is geheel to the point, en correct.

groet, Jan
Theo de Klerk op 05 oktober 2018 om 16:51
een beetje banaal misschien maar de lucifer die een 1000-klapper op oudjaarsnacht aansteekt is allang uit (oorzaak) terwijl de vuurwerkklapper nog wel even doorgaat (gevolg). De splijting duurt maar even (oorzaak), wat het in gang zet gaat nog wel even door (gevolg).
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.