maanfasen uitleg
Bart stelde deze vraag op 05 augustus 2018 om 07:34.Ik kwam dit natuurkunde-filmpje tegen waarin de maanfasen worden uitgelegd. Is deze uitleg correct? https://youtu.be/CWrFUuwkggE
Reacties
Enkele toevalligheden:
-de maan staat altijd met dezelfde zijde naar ons gericht.
-de maan is vanuit ons perspectief even groot als de zon.
Komt verder nergens voor in het "universum".
Verder is de omloopsnelheid vd maan constant(te zien aan de fasen). Als de maan zich naar de zon toebeweegt, zou hij een extra versnelling moeten krijgen (zwieper).
Bij volle maan heeft het complete zichtbare oppervlak dezelfde helderheid/lichtintensiteit. Bij een bol zou dit niet het geval moeten zijn..
Verder schijnt het maanlicht een verkoelende (!!) werking te hebben. Dus het tegenovergestelde vd zon.
Het feit dat de maan een vaste kant (buiten een beetje "gewiebel" waardoor we iets meer dan 50% van de maan zien) naar ons toont komt doordat het een omloopstijd heeft die gelijk is aan haar rotatatietijd. Dat komt vaker voor in het zonnestelsel. Enkele manen bij andere planeten doen dat ook zoals de maan Charon bij ex-planeet Pluto.
Dat het nergens voorkomt in het heelal is een uitspraak die nergens op gebaseerd is (en Pluto/Charon is al in tegenspraak hiermee) want niets en niemand is ooit verder dan Pluto ergens in het heelal geweest en heeft daar over gerapporteerd.
De omloopstijd van de maan is helemaal niet constant: ze beweegt in een ellipsbaan om de aarde en wordt door de zon inderdaad uit koers gebracht. Alleen zijn die effecten zo klein dat voor de meeste beschouwingen best een cirkelbaan met vaste omloopsnelheid kan worden aangenomen.
De verlichtingssterkte is helemaal niet constant aan rand en midden.
Maanlicht is niet verkoelend - het gereflecteerde zonlicht werkt net zo als het gewone zonlicht. Alleen is de intensiteit veel lager dan rechtstreeks van de zon en worden sommige frequenties meer geabsorbeerd dan andere (en wordt die energie volgens een "zwart lichaam" op een veel lagere frequentie (onzichtbaar) weer uitgestraald). Het voelt 's nachts wel koeler - maar dat heeft andere redenen.
Kortom: een groot aantal misvattingen oftewel "fake news".
Maar als dit weer moet leiden naar platte aardes, manen en dergelijke: haal je hart elders op.
Martin plaatste:
Verder is de omloopsnelheid vd maan constant(te zien aan de fasen). Als de maan zich naar de zon toebeweegt, zou hij een extra versnelling moeten krijgen (zwieper).
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/moonfact.html
Mean orbital velocity (km/s) 1.022
Max. orbital velocity (km/s) 1.082
Min. orbital velocity (km/s) 0.970
Groet, Jan