Redneck airco

Jan van de Velde stelde deze vraag op 25 juli 2018 om 23:21.

Een sommetje voor wie zich binnen zit te vervelen bij deze onaangenaam hoge buitentemperaturen:

 Tja, het is heet, en je bent aan het klussen in huis. Er draaien een paar ventilatoren, maar die pompen ook alleen maar lucht rond. Die luchtbeweging scheelt al wat, je huid verdampt makkelijker zweet en dat geeft wat meer verkoeling, maar helemaal in de sfeer van "There, I fixed it"  gooi je als een echte Redneck een hele zwik flessen water in de vriezer, en eenmaal de inhoud bevroren zet je die voor je ventilator:



Uiteraard zorg je ervoor dat je de flessen niet te vol doet, want bevriezend water zet behoorlijk uit, en je fles zou kunnen scheuren. Maar deze Redneck constateert dat zijn flessen uiteindelijk niet onder druk komen te staan, maar juist nog indeuken (zie foto, linkse fles) Dat moet dan komen omdat de lucht die hij in de fles laat bij het vullen sterker in volume afneemt dan het water bij bevriezen in volume toeneemt. Er had dus meer water (en dus meer ijs) in gekund zonder enig probleem. 

Bereken voor onze Redneck hoeveel milliliter water van 15,00°C hij kan vullen in een fles van 1500 mL, zó dat, eenmaal bevroren op -15,00°C, de druk van de lucht boven het ijs gewoon nog 1,000 bar is. Neem daarbij aan dat de lucht bij het vullen voor het sluiten van de dop de temperatuur van het water heeft, dat de fles zelf niet krimpt tijdens het afkoelen, en dat de fles een werkelijke netto inhoud van 1500 mL heeft. 

En het is heerlijk met je gezicht in de uitstroom van onze Redneck-airco:



Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)