Stroom in lichaam

Jeroen stelde deze vraag op 03 juli 2018 om 21:37.

Quote

 Al Langer heb ik last , pijn van wat lijkt stroom in mijn lichaam. En heb ik het gevoel dat iemand mij iets wil aandoen. 
nu pakte ik zojuist de min en plus van een voltmeter en schrok van wat di aangaf.Weet iemand wat normaal is, ik vind het eigelijk verontrustend. Graag uw mening

Reacties:

Theo de Klerk
03 juli 2018 om 22:18
Quote
Normaal is 0 V - geen 60V. Ik denk dat het apparaat wat van slag is.
Geven de pootjes in een stopcontact gestoken wel 230 V aan? 

Een mens "genereert" geen stroom met spanning tussen handen of vingers met 60 V verschil.
Lichamelijk kan er van alles aan de hand zijn - daarvoor is dit forum de verkeerde plek want we zijn geen (helderziende) artsen. Stroom via zenuwbanen speelt wel degelijk een rol in de communicatie tussen delen van het lichaam en met de verbinding richting hersenen. Maar daar valt 60V ver buiten.
Jan van de Velde
03 juli 2018 om 23:35
Quote

Theo de Klerk plaatste:

Normaal is 0 V - geen 60V.
doublecheck: 60 mV... de instelling van de meter gaat tot max 200 mV en geeft dus niet 60 V aan.


Als ik even door mijn haar wrijf heb ik wel grotere potentiaalverschillen. 

Groet, Jan
Jeroen
04 juli 2018 om 11:26
Quote
Kan men door straling bv een persoon een hogere spanning geven als dat normaal is ?
Theo de Klerk
04 juli 2018 om 11:33
Quote
Nee

Bij radioactiviteit:
γ straling gaat door je lichaam 
α en β straling wordt in je lichaam geabsorbeerd.

Al deze stralingsvormen kunnen wijzigingen aanbrengen in je lichaamscellen of deze vernietigen en zijn zodoende schadelijk (al wordt bij kanker-bestraling de minste van twee kwaden gekozen: kankercellen expres vernietigen met risico ook gezonde cellen in de buurt ervan te vernietigen). Ze leveren echter geen elektrische spanning op.

"gewone" zonnestraling:
wat aan zichtbaar licht, warmte infrarood en "bruinings" ultra-violet door je lichaam wordt opgenomen of weerkaatst heeft invloed op je lichaam (IR: voelt warm aan, zichtbaar licht activeert je ogen, UV verandert pigment en daarmee cellen en is potentieel gevaarlijk (zeker in grote doses)) maar verhogen niet de elektrische spanning in je lichaam.
Iemand
10 februari 2020 om 21:55
Quote
Hallo. Ik ben liever anoniem maar zou iemand kunnen vertellen vanaf welke voltage of ampere ik een schok ga voelen en waar ik die kan vinden. Bijv. Een lading van vier batterijen met 1.5 V. Zou ik dat dan voelen en wanneer word het schadelijk. Ik ben 13 dus ik zal erg ingewikkelde taal niet begrijpen maar als iemand mij het uit kan leggen graag.
Theo de Klerk
10 februari 2020 om 23:22
Quote
Een vreemde vraag. "Voelen" is meestal hoge spanning, lage stroom (schrikdraad).

"Doodgaan" is elke spanning, hoge stroom (kortsluiting door je lichaam) die je hart ontregelt of stopt. Het hart is een pomp dat door kleine stroomstootjes "klopt". Die stroomstootjes moeten niet ontregeld worden door externe stromen.

Soms is het andersom: als het hart niet goed klopt kan door stroomstoten geprobeerd worden die stootjes te herstellen (defibrilatie apparaat). Dat lukt niet altijd.
Jan van de Velde
11 februari 2020 om 00:24
Quote
Dag iemand,

Elektrische spanning beschouwen we vanaf 40 volt als mogelijk gevaarlijk voor mensen. 
Maar spanning alléén is niet gauw gevaarlijk: op schrikdraden zoals rond een paardenwei staat al gauw 10 000 V, maar de manier waarop ze de machines die voor die spanning zorgen ontwerpen ga je een (onprettige, dat wel)  schok daarvan vrijwel zeker gelukkig overleven. 

zes volt gelijkspanning, zoals van zo'n setje batterijen, is volledig onschadelijk tenzij je een paar elektroden op een paar millimeter afstand van elkaar door je huid prikt: dan zou je er een akelig brandwondje aan over kunnen houden.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwtintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)