Warmtepomp

T.Lemmens stelde deze vraag op 25 april 2018 om 17:02.

Bij mijn vorige vraag (https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60834 ) betreffende “warmtepomp” was uw reactie dat men niet spreekt van rendement bij een warmtepomp maar van Cor-waarde,maar het is toch mogelijk om het rendement te berekenen door het elektrisch vermogen wat je erin stopt en de energie wat je eruit haalt los van elkaar te berekenen. 
 Met vriendelijke groet,
 T.Lemmens

Reacties

Theo de Klerk op 25 april 2018 om 22:58
De enige berekening die je kunt uitvoeren is  rendement = uit/in x 100%
Wat er "in" gaat is blijkbaar bekend, wat eruit komt zal van de installatie afhangen. Zie de beschrijving/specificatie van een warmtepomp.

Zoals van veren niet aan te geven is wat de veerconstante is (voor elke veer anders) geldt dat ook voor warmtepompen A, B, C en D. Allemaal anders.
Jan van de Velde op 26 april 2018 om 00:15

T.Lemmens plaatste:

Bij mijn vorige vraag (https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60834 ) betreffende “warmtepomp” was uw reactie dat men niet spreekt van rendement bij een warmtepomp maar van Cor-waarde,

COP-waarde, Coefficient Of Performance

In lekentaal zou je dat rendement kunnen noemen, en da's geen ramp of geen doodzonde, maar dat is het technisch niet. Het rendement zal natuurkundig altijd lager zijn dan 100% omdat er geen enkel machine te construeren valt die alle toegevoerde energie nuttig gebruikt. 
Wat dat ding doet is warmte (die jij niet zelf levert, maar van buiten "jat" :-) ) verpompen naar binnen, zoals ook een watermolen water omhoog pompt. 

Bij een koelkast, ook een warmtepomp,  zou dan het "rendement" negatief zijn: je steekt energie in je proces, maar raakt er desalnniettemin alleen maar energie door kwijt uit je proces. Dat geeft dus technisch veel rare sommetjes als we met rendement rekenen. Vandaar het onderscheid.

groet, Jan
leo op 26 april 2018 om 16:18
Warm water  pumpen hebben zeker een rendement , van de 1 kw stroom die wordt verbruikt krijg ik 4.2 kw aan warmte terug.
ik ben al 15 jaar houder van een warm water pomp.
Theo de Klerk op 26 april 2018 om 16:36
wat loop je dan moeilijk te doen?
Voor jouw situatie is dan uit/in = 4,2/1 = 420%
Of nettter uitgedrukt, een COP van 4,2.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)