douwe
stelde deze vraag op
02 april 2018 om 10:39.
Hoe kun je uit de wet van Boyle-Gay Lussac P1xV1:T1=P2xV2:T2 de algemene gaswet PxV:T=nxR afleiden?
Reacties
Jan van de Velde
op
02 april 2018 om 10:53
dag Douwe,
dat kan niet.
Andersom kan wel, door n en R samen als een constante te beschouwen. R is sowieso een constante, en n kun je constant houden door het aantal gasmoleculen niet te veranderen
groet, Jan
Douwe
op
02 april 2018 om 11:06
Dag Jan,
Bedankt voor je reactie. Als je het aantal gasmoleculen niet wilt veranderen, zou je de massa van die bepaalde stof toch ook gelijk moeten houden?
Theo de Klerk
op
02 april 2018 om 11:24
Ja. Als n een constante is (en daarmee nR ook) dan geldt weer pV/T = constant. Meestal past men de gaswet toe op een vaste hoeveelheid gas (er lekt niets weg en er komt niets bij):
De gaswet geldt zoals gegeven, maar elke variabele kun je een vaste waarde geven: n = constant: massa van gas constant p = constant (isobaar): druk verandert niet (daardoor meestal wel volume of temperatuur, als gasmassa kan wisselen: n verandert) V = constant (isochoor): volume vast (druk en temperatuur veranderen, als gasmassa kan wisselen: n verandert) T = constant (isotherm): temperatuur vast (druk en volume veranderen, als gasmassa kan wisselen: n verandert)
Thybo
op
24 oktober 2021 om 22:46
Hoe kan je de druk berekenen met de formule p*V/T=constant ?
Theo de Klerk
op
24 oktober 2021 om 22:54
Bereken de constante uit een situatie waarin p, V en T bekend zijn. Die constante gebruik je dan om p te berekenen met p = constante * T/V En als die constante niet bekend is, dan valt er niks te berekenen. Hierbij is de constante afhankelijk van de situatie, en dus geen "universele" constante die altijd en overal gelijk is. (constante = nR = aantal mol gas x gasconstante)