koelcurve
marjolein stelde deze vraag op 28 maart 2018 om 11:22. Als je verschillende concentraties (in mol) fijngemalen kristalsuiker oplost in 150ml gedestilleerd water van kamertemperatuur en 30 minuten lang afkoelt in een bak met ijsklontjes (kleiner gemaakt) blijkt dat de koelcurve van sommige suikerconcentraties anders verloopt, bijvoorbeeld (eerst) sneller daalt of met een knik. Ik heb het experiment met de verschillende concentraties 8x herhaald maar hoewel je zou verwachten dat bij hogere concentraties de vloeistof langzamer afkoelt bleek dit niet altijd zo te zijn.
Vraag komt dit door het experiment zelf: omdat de ijsblokjes niet heel goed aansloten tegen de ronde kartonnen drinkbekertjes waardoor de vloeistof niet overal even koud was en/of omdat ik niet geroerd heb in het ijs gedurende het afkoelen experiment, of is er een andere oorzaak?
Reacties
om dat te onderzoeken zou je eigenlijk dezelfde proef (met steeds dezelfde stof in dezelfde concentratie zoveel mogelijk onder gelijke condities) meerdere malen moeten herhalen.
Natuurkundeproefjes zijn al niet de makkelijkste om steeds "mooie" resultaten uit te halen, en al helemaal niet onder schoolomstandigheden. De beruchtste proefjes op dit gebied hebben met warmte te maken :(
Om met Murphy te spreken
"Anything that can go wrong will go wrong" en zijn tweede wet: "if everything seems to be going all right you are obviously overlooking something"
marjolein plaatste:
of met een knik.
In jouw geval is het denkbaar dat je concentratie zó hoog is dat bij een bepaalde temperatuur de maximale oplosbaarheid wordt bereikt en opgeloste stof begint neer te slaan. Met suiker is dat overigens onwaarschijnlijk, tenzij je werkelijk met stroop bezig bent.
je observaties:
marjolein plaatste:
..//.. omdat de ijsblokjes niet heel goed aansloten tegen de ronde kartonnen drinkbekertjes waardoor de vloeistof niet overal even koud was en/of omdat ik niet geroerd heb in het ijs gedurende het afkoelen experiment, of ......//..
En wat er allemaal fout gegaan zou kunnen zijn, da's best een uitzoekerij, en op afstand eigenlijk nagenoeg onmogelijk.
Dus dat wordt vooral een kwestie van zelf rustig terugkijken en kritisch nadenken. "Hier gebeurt iets onverwachts, en wat zou daar nou eens de oorzaak van kunnen zijn?" Dan weeet je nog niet of dat ook de oorzaak was, maar dan zou je dat soort dingen eens gericht kunnen nagaan in een vervolgonderzoek.
groet, Jan
Dank je wel voor je reactie!
Ik ga aan de slag.
Groeten, Marjolein