verdamping vluchtige stoffen en luchtvochtigheid

ben stelde deze vraag op 26 maart 2018 om 11:07.

 Wat is de invloed van relatieve luchtvochtigheid op verdamping van vluchtige stoffen (bij voorbeeld aceton of terpentine)? Betekent verzadiging van lucht met waterdamp dat er ook minder plaats is voor andere gassen in de lucht?

Reacties

Theo de Klerk op 26 maart 2018 om 12:13
Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel procent waterdamp in lucht is opgelost tov het maximaal mogelijke bij die temperatuur. Er is geen "luchtvochtigheid" voor andere stoffen gedefinieerd - domweg omdat andere stoffen marginaal aanwezig zijn tov waterdamp. "vochtig" slaat ook op water, niet op andere vluchtige stoffen.

Als aceton, terpetijn, ammoniak e.d. verdampen dan doen zij dit omdat bij de gegeven temperatuur een paar moleculen van de vloeistof voldoende snelheid krijgen om uit de vloeistof te ontsnappen. Elke vloeistof doet dit - en met het ontsnappen geven de damp-moleculen een bijdrage aan de totale druk.
In een "open vat" zoals de dampkring zal hierdoor de lucht een beetje plaats maken (naar een gebied zonder aceton bijv uitwijken) zodat de totale druk de normale druk van 1 atm zal zijn ("luchtdruk" is dan eigenlijk "atmosfeermengeldruk" geworden).
In een gesloten vat zal iets anders gebeuren. De aanwezige lucht levert 1 atm druk. Verdampende vloeistof zal die druk doen toenemen. Tegelijk zal door die toegenomen druk het moeilijker worden om als vloeistof te verdampen (meer dampmoleculen keren terug in de vloeistof). Maar met toevoeren van warmte zal de vloeistof warmer worden of zelfs koken gaan. Dan neemt het aantal damp moleculen toe en leveren ook een drukbijdrage naast de 1 atm druk van de opgesloten lucht. De druk kan dan zo sterk toenemen (ipv 1 atm wel 15 of 30 atm) dat het vat explodeert.  Of, als het slim en stevig gemaakt is, kun je het vat als hoge druk kookpan gebruiken (hoge druk verhoogt het kookpunt) of als aandrijving van stangen en zuigers in een turbine en zo de hoge druk omzetten in mechanische arbeid.
Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Dampdruk
Jan van de Velde op 26 maart 2018 om 12:36

ben buijtendorp plaatste:

Betekent verzadiging van lucht met waterdamp dat er ook minder plaats is voor andere gassen in de lucht?

Je zou er ook zo over na kunnen denken: betekent verzadiging van lucht met stikstofgas dat er ook minder plaats is voor andere gassen?

In principe ontstaat er boven een vloeistofoppervlak in een gesloten oppervlak een evenwicht dat ook wel de "verzadigingsdruk" wordt genoemd, of "partiële druk" . 
En dat betekent dat als we alle moleculen behalve die van de verdampende vloeistof weg zouden halen, er in dat vat voldoende dampmoleculen zijn om die verzadigingsdruk of partiële druk te veroorzaken. En dat ongeacht de partiële drukken van de andere gassen in dat vat.

In een gesloten vat met een laagje water en verder niets dan waterdamp, op 100 oC, zal boven de vloeistof een druk van ca 1 atm heersen.
Begin je met een volkomen droog gesloten vat met lucht op 1 atm en 100oC, doe je er dan een klein beetje (maar voldoende) water bij en houd je dat op 100oC , dan zal na enige tijd in dat vat een druk heersen van 2 bar. 1 bar van die lucht, en 1 bar van de waterdamp.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)