Quarks, bosonen, fermionen, leptonen

Wouter stelde deze vraag op 17 maart 2018 om 23:51.

 Hoi,

ik probeer me al enige tijd te verdiepen in de quantummechanice.

Maar ik kom er niet uit wat het verband is tussen bosonen, quarks, fermionen en leptonen en waar bosonen, fermionen en leptonen in zitten en wat ze nou precies doen

met vriendelijke groeten van wouter, 

Reacties

Theo de Klerk op 18 maart 2018 om 00:31
Dan zou ik eens een ander boek pakken over "het standaardmodel", bijv. "de deeltjesdierentuin" (http://www.unieboekspectrum.nl/boek/9789000315123/De-deeltjesdierentuin/) want om dat allemaal hier te gaan uitleggen is vragen zo'n boek te schrijven. En bijv. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Standaardmodel_van_de_deeltjesfysica

Quarks zijn momenteel elementaire deeltjes waaruit protonen, neutronen en hun familieleden (3 quarks) of mesonen (2 quarks) zijn opgebouwd. Ze zijn er in de smaken "gewoon" en "anti".
Leptonen zijn ook elementaire deeltjes die alleen "los" voorkomen in de vorm van elektronen, neutrino's e.a. incl hun anti-deeltjes.

Fermionen/bosonen is meer een groepsindeling op basis van een eigenschap.
Fermionen zijn alle deeltjes (uit quarks of leptonen bestaand) die zich houden aan het Pauli principe (allemaal een andere quantum toestand - zoals een theater zich vult, iedereen op een andere stoel) terwijl bosonen dat niet doen (kunnen allemaal op dezelfde stoel zitten).


Wat ze doen? Niks. Ze vormen samen alles waaruit het heelal bestaat...denken we.

Heeft dit iets met quantummechanica te maken? Als elementaire deeltjes binnen samengestelde deeltjes: ja. Maar verder gaat deze vraag meer over deeltjessamenstelling dan deeltjes-aantrefkansen (wat quantum mechanica vooral is) en bij verval de "behoudswetten" voor leptongetal, baryongetal, lading, vreemdheid enz.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)