de wet van Archimedes

lotte stelde deze vraag op 10 maart 2018 om 19:12.

 wij kregen een vraag waar we moesten verbeteren waar de fout zit ik kan hem niet vinden ..

'een ondergedompeld lichaam verliest aan gewicht net zoveel als het gewicht van de verplaatste vloeistof en ondervindt daardoor een opwaartse kracht'

wat is er mis met deze formulering rond de wet van archimedes

met vriendelijke groeten

Reacties

Jan van de Velde op 10 maart 2018 om 19:31
Dag Lotte,

denk eens in termen van "wat is de oorzaak" en "wat is het gevolg" ?

groet, Jan
lotte op 10 maart 2018 om 19:45
sorry meneer maar ik vind het eigenlijk echt niet

maar ik begrijp niet waarom het lichaam gewicht verliest omdat hij wordt ondergedompelt ? het gewicht blijft toch het zelfde ?
Theo de Klerk op 10 maart 2018 om 21:09
Massa blijft hetzelfde, gewicht is domweg de kracht tegengesteld aan de valrichting.  Meestal zijn gewicht en zwaartekracht hetzelfde (de grond "duwt" even hard de andere kant op zodat je op de grond blijft staan en er niet doorzakt).
Maar vallend naar de aarde vanuit de ruimte is je gewicht nul maar de zwaartekracht op je (onveranderde) massa nog steeds aanwezig.

Gewicht kan dus steeds veranderen. Ook bij onderdompelen. Je massa en zwaartekracht blijven hetzelfde, maar het water duwt nu terug. Daardoor weeg je minder in het water.
Jan van de Velde op 10 maart 2018 om 23:07

lotte plaatste:

maar ik begrijp niet waarom het lichaam gewicht verliest omdat het wordt ondergedompeld ? 
Heel simpel gesteld: als jij in het zwembad kopje onder op een weegschaal gaat staan wijst die nagenoeg niks meer aan. Je bent dus nagenoeg gewichtloos geworden.

Jouw massa is bijvoorbeeld ongeveer 60 kg, en in het dagelijks leven noem je dat een gewicht van 60 kg. Dat veroorzaakt in alle natuurkundelokalen al een eeuw lang een onuitroeibare spraakverwarring. Want in de natuurkunde maken we onderscheid tussen massa en gewicht. In de natuurkunde is jouw gewicht op aarde ongeveer 600 N, dat is de kracht die de weegschaal op jouw voeten moet uitoefenen om te voorkomen dat je daar doorheen zakt. In een lift die omhoog op gang komt kan dat zomaar 650 N worden. In een scherpe bocht in een Efteling-attractie misschien zelfs wel 2000 N. Onder water in een zwembad nagenoeg 0.

Je gewicht, d.w.z. de kracht nodig om je op je plaats te houden zeg maar, verandert naargelang omstandigheden.
Je massa blijft echter onveranderd 60 kg.
En daarom maken we dat onderscheid. 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 13 maart 2018 om 10:27
>een ondergedompeld lichaam verliest aan gewicht net zoveel als het gewicht van de verplaatste vloeistof en ondervindt daardoor een opwaartse kracht'

moet zijn:

een ondergedompeld lichaam ondervindt een opwaartse kracht en verliest daardoor aan gewicht net zoveel als het gewicht van de verplaatste vloeistof

oorzaak: opwaartse kracht
gevolg: minder gewicht
en niet andersom!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)