Stuwkracht suggereert alsof een motor duwt.
Hier is het de van nature optredende "opwaartse kracht" van een vloeistof al een onderwerp erin wordt gedompeld (en zinkt, drijft of zweeft)
Grootte opwaartse kracht = gewicht van de verplaatste vloeistof (=Wet van Archimedes) (plaatjes bij de Engelstalige site
https://physics.weber.edu/carroll/archimedes/principle.htm en een Nederlandse uitleg bij
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Archimedes)
De zwaartekracht blijft ongewijzigd. Een voorwerp met massa 10 kg wordt door de aarde met 10 x 9,81 N aangetrokken. Ongeacht waar en hoe rondom het aardoppervlak.
Het gewicht van een voorwerp verandert. Dit is het resultaat van zwaartekracht en eventuele andere krachten. Bij een opwaartse kracht (die tegengesteld is aan de zwaartekracht) is het gewicht van een voorwerp minder. Je weegt in water minder. Maar je massa en de zwaartekracht erop blijven ongewijzigd.
Stuwkracht (of opwaartse kracht vermoed ik in dit geval) is niet gelijk aan de zwaartekracht. Het heeft er zelfs weinig mee te maken. Het is de kracht die een voorwerp ondergedompeld in een vloeistof (of gas) ondervindt naar boven. Mooi samengevat in Wet van Archimedes. De kracht is het verschil tussen de kracht naar boven onderop een voorwerp en bovenop een (ondergedompeld) voorwerp. Onderop is die groter dan bovenop waardoor de resulterende (verschil)kracht naar boven wijst en "opwaartse kracht" wordt genoemd.
Recent zijn er in deze vraagbaak allerlei vragen over opwaartse kracht gesteld. Kijk daar ook eens naar. Blijkbaar is het onderwerp weer aan bod in de lessen van (denk ik) 3e klas?