Absolute vochtigheid berekenen

Jacco stelde deze vraag op 15 januari 2018 om 12:24.

 Hallo,

Wij zijn bezig met een project voor het terugwinnen van warmte uit vochtige lucht dat nu de schoorsteen verlaat. Er vindt géén verbrandingsproces plaats voor de schoorsteen.  Voor ons project willen we de absolute vochtigheid bepalen de x waarde kg/kg waterdamp per kg droge lucht. De lucht die de schoorsteen verlaat heeft een temperatuur van 103 graden celsius en een natte bol temperatuur van 50 graden celsius. 

Ik weet nu dat er 0,083 kg/kg pure waterdamp in de lucht zit alleen dit moet nog gemengd worden met droge lucht om de juiste absolute vochtigheid te berekenen. Via een aantal programma's heb ik berekend dat het ongeveer 56 g/kg moet zijn, maar door zelf een berekening te maken kom ik niet op deze waarde.

Hoop dat een van jullie me kan helpen.

 Mvg

Reacties

Jan van de Velde op 15 januari 2018 om 13:17

Jacco Varkevisser plaatste:

Ik weet nu dat er 0,083 kg/kg pure waterdamp in de lucht zit alleen dit moet nog gemengd worden met droge lucht om de juiste absolute vochtigheid te berekenen.

Dag Jacco,

Geen idee waar je heen wil. Je verhaal is uiterst onduidelijk.

Lucht met een temperatuur van 103 ºC en een natteboltemperatuur van 50 ºC heeft een absolute vochtigheid van rond de 61-62 g per kg droge lucht. Heb ik even gecheckt met een Mollier-diagram . Dat komt er kennelijk uit die schoorsteen.

Maar waar vinden we dan die lucht met 83 g/kg, en wat draagt mengen met droge lucht ertoe bij dat je "een juiste  absolute vochtigheid kunt berekenen"?? Juiste vochtigheid van wat?

groet, Jan
Theo de Klerk op 16 januari 2018 om 00:06
Ik kan er ook nog geen touw aan vastknopen, maar wellicht dat deze "natte boltemperatuur calculator" met uitleg over hoe men e.e.a. berekent, uitkomst biedt: https://www.meteo-julianadorp.nl/Meteo-calculators/Natte-bol-calculator.html
Coen op 03 juli 2019 om 14:28
Klopt de volgende stelling?

Daar waar het dauwpunt het laagst is zal de absolute vochtinhoud ook het laagst zijn ongeacht de temperatuur. 
Jan van de Velde op 03 juli 2019 om 15:05
Dag Coen,

Ja.

Om te beginnen, absoluut vochtgehalte (in gram waterdamp per kg lucht) is op zich onafhankelijk van temperatuur: je kunt een portie lucht nemen met bijv 5 g/kg, en die opwarmen naar believen, dat vochtgehalte zal altijd 5 g/kg blijven.  Dus, dat "ongeacht de temperatuur" kun je wel weglaten.

Naarmate er minder vocht zit in lucht moet je verder afkoelen totdat er spontaan condensatie zal optreden. Dat is jouw stelling, maar dan andersom. 

Groet, Jan
Coen op 03 juli 2019 om 15:28
Dag Jan,

Bedankt voor je snelle reactie. De vraag komt voort uit de vraag wanneer er geventileerd moet worden, ik wil graag ventileren pas wanneer de aangevoerde lucht minder vocht bevat dan de aanwezig lucht. Fijn om te weten dat ik de aan het dauwpunt kan zien of de absolute luchtinhoud lager of hoger ligt. De keuze zal dan alsvolgt eruit zien, ruimte 2 is de ruimte waar geventileerd moet worden

IS dauwpunt ruimte 1 LAGER dan dauwpunt ruimte 2 -> JA -> ventileren AAN
IS dauwpunt ruimte 1 HOGER dan dauwpunt ruimte 2 -> NEE -> ventileren UIT

Op deze manier zal ik dus alleen drogere lucht aanvoeren? gezien de stelling klopt
Daar waar het dauwpunt het laagst is zal de absolute vochtinhoud ook het laagst zijn.


Jan van de Velde op 03 juli 2019 om 16:13
zie verder voor Coens geval:
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/67121

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)