overhead projector

marrie stelde deze vraag op 02 januari 2018 om 12:32.

deze vraag weet ik niet het antwoord is 8.1 graden maar ik weet niet hoe je aan dit antwoord komt

Met een overheadprojector kan van een beschreven sheet (een doorzichtig vel met tekst) een beeld gemaakt worden op een scherm. De sheet ligt daarbij op een horizontale glasplaat en wordt vanaf de onderkant belicht. Het scherm bevindt zich tegen een wand achter de spreker. Zie de figuur. Hierin is de kop van de overheadprojector ook vergroot weergegeven. De schaal van de figuur is 1:15.
De hoek die de spiegel maakt met het horizontale vlak is gelijk aan 45°. Gestippeld is een lichtstraal die van de scheet naar het scherm loopt. (en midden door de lens gaat)
Sommige toeschouwers kunnen het beeld niet geheel zien omdat het zich vanuit hun positie achter de kop van de overheadprojector bevindt. Daarom draait de spreker de spiegel zó om punt S, dat de gestippelde lichtstraal  42 cm hoger op het scherm terecht komt.

Bepaal over welke hoek de spreker de spiegel daartoe draait. Geef het antwoord in twee significante cijfers.

ik hoop dat iemand me kan helpen

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 02 januari 2018 om 12:58
Uit de opgave:
>Gestippeld is een lichtstraal die van de scheet naar het scherm loopt. (en midden door de lens gaat) 

Dat lijkt meer een vraag over gasontwikkeling. En nieuw Nobel onderzoek hoe een scheet licht uitstraalt   ;-)
Theo de Klerk op 02 januari 2018 om 13:10
Maar als serieus antwoord:

Het licht wordt aanvankelijk recht op de muur geprojecteerd (een vierkant op de sheet is ook een vierkant op de muur). De spiegel staat onder 45 graden.

Nu wordt het midden van de sheet 42 cm hoger afgebeeld (en de afbeelding van de sheet wordt een omgekeerd trapezium met schuine zijkanten en een grotere bovenkant).
Met wat hoek-wiskunde kun je bepalen welke hoek de lichtstraal nu maakt: er is een rechthoekige driehoek  spiegel - afbeelding 42 cm hoog - oorspronkelijke afbeelding. Genoeg is bekend om de hoek te berekenen (via zijn tangens).
Bij een spiegel is hoek van inval (i) ook hoek van uitval (r), dus kun je beredeneren hoeveel de spiegel dan verdraaid moet worden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)