knikker van een helling

Ilse stelde deze vraag op 28 november 2017 om 17:48.
Ik moet voor mijn natuurkunde PO van V5 een proef doen die te maken heeft met het verband tussen de sinus van de hellingshoek en de rolafstand van de knikker. Ik weet dat de rolafstand afhangt van de beginsnelheid (moment dat de knikker van de helling komt) en de weerstand/wrijving die de knikker ondervindt.
Alleen heb ik geen idee wat de formule is van de wrijvingskracht van een rollend voorwerp. Ik dacht dat het gelijk is aan de formule van de schuifweerstand (rollende voorwerpen schuiven als er geen weerstand is) alleen dat leek me een beetje te makkelijk gedacht. Het enige wat ik zeker weet is dat het afhangt van de snelheid en een of andere constante en misschien nog wel weer dingen.

Mijn vraag is dus of iemand mij kan helpen met de formule van de wrijvingskracht van een rollend voorwerp, zoals een knikker.

Alvast bedankt
Ilse

Reacties

Jan van de Velde op 28 november 2017 om 18:06
dag Ilse,

aangezien je knikker niet schuift kun je sowieso geen berekeningen voor schuifwrijving erop loslaten. 

maar die van rolwrijving is het tweelingbroertje van die voor schuifwrijving hoor: afhankelijk van de normaalkracht, en eigenschappen van de oppervlakken die langs elkaar rollen. Over een glazen plaat zal die knikker bijvoorbeeld allicht verder rollen dan over een theedoek.

Fr = µr·Fn

En nou ben ik benieuwd wat jij daar verder mee gaat doen.

Groet, Jan
Ilse op 28 november 2017 om 18:13
Ik had verwacht dat het veel ingewikkelder zou zijn doordat een knikker een bolvormig object is een daar altijd rare dingen mee zijn, maar blijkbaar dacht ik te moeilijk.
Bedankt voor je antwoord! hier kan ik zeker wat mee.
Jan van de Velde op 28 november 2017 om 18:21

Ilse plaatste:

een knikker een bolvormig object is en daar altijd rare dingen mee zijn,


geweldig :) 

Maar even voor de goede orde, een bol is een wiskundige standaardvorm, en die zijn daardoor vaak veel beter voorspelbaar qua gedrag en zo dan zaken met onregelmatige vormen.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)