Kleur vuur door Natrium chloride

. stelde deze vraag op 25 november 2017 om 16:14.

Hello,
Ik ben een leerling en zit op 3 vwo. Voor mijn wetenschapssonderzoek (gericht op moleculair niveau) moet ik paar deelexperimenten vermelden. In een van mijn deelexperimenten heb ik als doel om uit te leggen (het liefst op moleculair niveau...) waarom het vuur geel oranje wordt bij het toevoegen van Natrium Chloride. Ik heb op internet naar diverse bronnen gekeken maar ik heb nog steeds geen ''goede antwoord''. Wat ik wel heb ''ontdekt'' is dat natrium een metalen stof is(??) en dat de ionen negatief of positief geladen zijn...?

Hopelijk kan iemand me hier duidelijk uitleggen wat er eigenlijk gebeurd.
Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 25 november 2017 om 16:30
Je kunt eens kijken bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumlamp 

Natrium is een metaal (zoals ijzer, zink of koper) maar het wil nogal heftig reageren - dus vaak zie je het alleen in een vorm na reactie. Keukenzout is zo'n verbinding van natrium met chloor.
Als je natrium(chloride) in een vlam strooit, dan nemen de natrium atomen energie uit die vlam op. Daarmee kan het in een "hogere energietoestand" komen. Maar dat is maar tijdelijk - daarna straalt het die opgenomen energie weer uit. En de lichtdeeltjes die dan vrijkomen hebben een golflengte van ongeveer 580 nanometer:


(http://astronomy.nju.edu.cn)

en dat nemen onze ogen dus waar als een geel/oranje kleur.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)