Golven en energie

Dennis stelde deze vraag op 24 november 2017 om 20:52.
Hoi

als je een steen in het water gooit ontstaat er een golf die zich voortplant door het water. De golven zorgen ervoor dat water op en neer gaat. Het bewegende water verplaatst energie naar buiten. 

Waar komt deze energie vandaag?
Gr. Dennis

Reacties

Jan van de Velde op 24 november 2017 om 21:01
dag Dennis,

Uit de oerknal...

als je wel eens een steen op je tenen hebt laten vallen weet je dat een bewegende steen veel energie in zich kan dragen. Door die steen te gooien heb jij die erin gestoken.
Die energie komt dus bij jou vandaan. En dan kunnen we nog verder gaan kijken waar jij die energie dan vandaan haalde (bijv brood), en waar die energie dan weer vandaan kwam, planten, en die weer uit zonlicht, en dan komen we uit bij fuserende protonen in het hart van de zon, en die hebben dat dan weer uiteindelijk uit de oerknal. 

groet, Jan
Theo de Klerk op 24 november 2017 om 22:12
Maar om Jans verklaring een beetje dichter bij huis te houden zonder ons allemaal uit de oerknal te laten komen:

je gooit een steen in het water dat daardoor gaat golven. Die steen heeft een snelheid gekregen (kinetische energie) die het afstaat aan het water zodat het kan golven. Waar heeft die steen die energie van gekregen? Van jou, want jij gooide.
Waar heb jij je energie vandaan gehaald om te kunnen gooien? Juist- die boterham met pindakaas (of andere etenswaren...)
David op 24 november 2017 om 23:38
Bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)