Netto kracht en snelheid

Jan stelde deze vraag op 05 november 2017 om 20:38.

 Ik vind netto kracht en versnelling een lastig onderwerp. In het natuurkundeboek staan de volgende vragen. Ik heb mijn antwoorden er achter gezet. Ik zou het geweldig vinden of iemand mijn antwoorden kan bekijken (en of ik het dus snap):
a. Als de netto kracht op een voorwerp nul is, is ook de snelheid van dat voorwerp nul: Dit klopt niet, de netto kracht van 0 geeft aan dat er geen krachten zijn die een voorwerp doen versnellen of vertragen.
b. Als de netto kracht op een voorwerp nul is, is ook de versnelling van een voorwerp nul: idem, dit volgt ook uit de formule F = m x a
c. De versnelling is altijd in de richting van de netto kracht. Ik denk dat dit zo is. De netto kracht heeft altijd een richting.
d. Als de netto kracht op een voorwerp nul is, heeft het voorwerp een constante snelheid. Dit klopt, er is geen netto kracht vooruit of achteruit (netto weerstands kracht)
e. Een licht autotootje kan makkelijker versnellen dan een zware vrachtwagen: formule a = F/m --> naarmate m zwaarder wordt, wordt de versnelling kleiner
f. Op het moment dat je snelheid nul is, kun je toch een versnelling hebben. : je hebt alleen t = 0; op dat moment heb je geen versnelling

Reacties

Theo de Klerk op 05 november 2017 om 20:44
a. Klopt.  Geen kracht, geen versnelling. Snelheid constant (kan dus 0 m/s zijn)

b. Klopt

c. Ja.  F = m.a en kracht F en versnelling a zijn vectoren die in dezelfde richting wijzen

d. Ja. Variatie op vraag a en b

e. Klopt

f. Nee, daar zit een veel voorkomende denkfout. Een versnelling (of afremming) doet een snelheid veranderen. Dat kan via 0 m/s gaan, maar gaat daarna door. Je ziet dat bij een bal die je opgooit. Die is continue aan de zwaartekracht onderhevig (richting naar beneden, versnelling ook). De bal gaat steeds trager omhoog (remt af - met 9,81 m/s langzamer elke volgende seconde), staat stil (heel kort) en valt dan naar beneden (versnelt).

Je lijkt het meeste dus best begrepen te hebben!
jan op 05 november 2017 om 21:11
Ontzettend bedank!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)