doorbranden gloeidraad

sidney stelde deze vraag op 05 november 2017 om 12:51.

 ik moet een verwachting uitspreken over bij welke spanning een gloeidraad zal doorbranden. hoe kan ik dit het beste doen want ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet verwachten.

Reacties

Jan van de Velde op 05 november 2017 om 13:40
dag Sidney,

Daar valt zó geen zinnig woord over te zeggen. Er zijn vele soorten en maten gloeidraden. Afhankelijk van doorsnede, lengte, soort materiaal heeft zo'n ding meer of minder weerstand, en ontwikkelt dan ook bij een bepaalde spanning een bepaald vermogen. En dan nog hangt het er van af hoe goed de omgeving van de draad dat vermogen weer kan afvoeren. Heel goed (thermisch) geïsoleerd zal eerder een smelttemperatuur worden bereikt dan bijvoorbeeld in stromend water. Verder zal een draad vast nog wel wat kleine dunnere plekjes hebben, en die plekjes worden dan beduidend heter dan de rest van de draad, zodat van twee op het blote oog identiek lijkende draden de een het een heel stuk vlotter zal begeven dan de andere. 

Kortom, tenzij je al metingen hebt van bijvoorbeeld aangelegde spanning tegen draadtemperatuur, en die kunt extrapoleren naar een smelttemperatuur, valt er geen zinnige voorspelling te doen. Gok dan maar wat.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)