vervangingsweerstand scheef getekende schakeling

trafasi stelde deze vraag op 03 november 2017 om 10:05.



 Hallo allemaal ik kan uit deze tekening niet afleiden want de vervangingsweerstand is van deze schakeling heb alle combinaties al geprobeerd wie kan mij helpen of ‘n tip geven alvast bedankt


Reacties

Theo de Klerk op 03 november 2017 om 10:51
Dan heb je toch een paar combinaties overgeslagen.
Bij dit soort schakelingen kun je de wet van Kirchhoff eens als wandelaar of coureur toepassen. Start bij de batterij en zie langs hoeveel paden je weer aan de andere kant van de batterij kunt komen. Elk pad is er een waar stroom langs kan gaan. Daarbij slaat het sommige weerstanden over. Die staan dan parallel aan dat pad.

Je kunt het schema dan wat meer gebruikelijk gaan hertekenen zodat duidelijk is wat aan elkaar parallel staat want dat is in jouw opgavetekening (expres) minder duidelijk.

Als triviaal begin: Batterij -R1 is zo'n pad. De overige weerstanden staan dan in elk geval parallel aan R1. En misschien in dat parellelle pad ook nog wel weer parallel aan elkaar: kijk of je zo'n weerstand bij rondwandeling kunt vermijden.

Eenmaal duidelijk wat in serie en wat parallel staat, kun je de vervangingsweerstand makkelijk uitrekenen met de daarvoor bekende formules.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)