Constructie tekenen Havo 4

Tina stelde deze vraag op 02 november 2017 om 21:29.

 Hoe moet ik hier beginnen met de constructie?

Reacties

Theo de Klerk op 02 november 2017 om 21:56
Kwestie van krachten tekenen: zwaartekracht van kind, trekkracht van opa/broer. Er is evenwicht (schommel vastgehouden) dus alle componenten langs X en Y as (hoe je die ook oriënteert) moeten gelijk en tegengesteld zijn...
Tina op 02 november 2017 om 22:15

Theo de Klerk plaatste:

Kwestie van krachten tekenen: zwaartekracht van kind, trekkracht van opa/broer. Er is evenwicht (schommel vastgehouden) dus alle componenten langs X en Y as (hoe je die ook oriënteert) moeten gelijk en tegengesteld zijn...
Hoe komt het dat je soms wel zelf de zwaartekracht moet tekenen en soms dat helemaal niet nodig is voor het tekenen van een constructie? En waarom moet het tegenovergesteld?
Jan van de Velde op 02 november 2017 om 22:35

Tina plaatste

En waarom moet het tegenovergesteld?
daarmee wordt bedoeld dat voor elke newton naar beneden er een newton naar boven moet zijn, en voor elke newton naar links een newton naar rechts. Want anders kan er niks stilhangen. Nettokrachten in alle richtingen nul. Niks meer of minder dan dat. 

Je ontkomt niet aan een zwaartekracht in dit geval. Er zijn twee andere mogelijke krachten, nl spankracht van dat schommeltouw, en trekkracht van de schommelhulp. Werklijnen daarvan zijn gegeven.

dus over het "wereld" plaatje leg je een doorzichtige laag en je trekt er die zwaartekracht en die werklijnen van die andere krachten op over:



Dan kan de "wereld" er van onder... :




om die zwaartekracht te compenseren zal er een even grote, maar van richting tegengestelde totale kracht van opa en touw moeten zijn:



komt het er nu op aan om die kracht te ontbinden over die twee werklijnen, zodat je weet hoe groot de krachten van opa respectievelijk schommeltouw moeten zijn om samen die verticale kracht te leveren.

Dan zet je dezelfde stappen voor de andere situatie, en als je van dezelfde lengte zwaartekrachtvector uitgaat zou een van beide menskrachtvectoren groter moeten zijn dan de andere

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)