Water blijft op de aarde

Fauve stelde deze vraag op 30 oktober 2017 om 09:50.

Hallo,
ik ben Fauve en ik heb voor mijn NaSk (Natuurkunde & Scheikunde)
de vraag: Hoe blijft water op de aarde? 
En hoe zit dat met mars en al die andere planeten

Reacties

Theo de Klerk op 30 oktober 2017 om 09:57
Water is een massa. De Aarde een heel veel grotere massa. Massa's trekken elkaar aan. Dus water en aarde trekken elkaar aan en "plakken" op elkaar.

Dat geldt trouwens ook voor jezelf. Jij bent een massa en de aarde trekt aan je (en jij aan de aarde). Daarom sta je met je voeten op de grond. Daarom val je naar de grond als je van een verhoging afspringt.

De zon trekt aan de aarde (en de aarde aan de zon). Maar hierbij heeft de aarde ook nog een baansnelheid. Ze trekken elkaar aan, willen aan elkaar kleven, maar door de baanbeweging van de aarde gebeurt dit niet: de zon "duikt weg". Door die aantrekkingskracht blijft de aarde wel ronddraaien om de zon (en de maan om de aarde enz)
Jan op 30 oktober 2017 om 12:52

Fauve plaatste:

Hoe blijft water op de aarde? 
En hoe zit dat met mars en al die andere planeten

dag Fauve,

gasmoleculen schieten als een razende door de ruimte om je heen. Bij kamertemperatuur gaat dat om snelheden van gemiddeld rond de 600 m/s. (dat is ruim 2000 kilometer per uur!!, maar er zijn er dus die nog veel sneller gaan) . Daarbij botsen die moleculen ook gedurig op elkaar, waarbij ze elkaar andere kanten op knikkeren.

Vertraagd afgespeeld zou je je dat zó kunnen voorstellen:



Daarbij krijgen moleculen natuurlijk ook duwtjes naar boven, en als dat dan gebeurt met een licht molecuul dat een opduvel krijgt van een veel zwaarder molecuul, dan kunnen daarbij aan de rand van onze atmosfeer zulke hoge snelheden ontstaan dat zo'n licht molecuul de ruimte in schiet en nooit meer terugkeert.

Op een planeet met een grote zwaartekracht is er dan nog steeds een kans dat dat molecuul toch nog terugvalt. Maar bijvoorbeeld op Mars is de zwaartekracht aan het oppervlak al zo gering dat er nog maar een heel ijle atmosfeer over is, met bijna alleen maar zwaardere moleculen zoals koolstofdioxide. Lichte moleculen zoals water zijn daar in de afgelopen miljarden jaren beetje bij beetje in de ruimte verdwenen, zoals de Aarde hele lichte moleculen zoals heliumgas neit voldoende kan vasthouden. Zwaartekracht op de maan is zó klein dat zelfs de zwaardere gasmoleculen het niet lang volhouden. De Maan heeft dus nooit een atmosfeer kunnen opbouwen.

Wat ook een belangrijke rol speelt in dit knikkerspel is de zg "zonnewind" . De zon stoot grote hoeveelheden meestal geladen deeltjes met grote snelheden de ruimte in. De Aarde heeft een magneetveld rondom zich (je weet wel, waardoor een kompas ook altijd naar het noorden wijst) waarop die zonnewind afbuigt, en maar een klein deel ervan onze atmosfeer bereikt en zo gasmoleculen uit onze atmosfeer de ruimte in kan knikkeren. Maar Mars en de Maan hebben zo'n beschermend magneetveld niet (meer) . En daardoor is dat verdwijnen van die atmosfeer alleen maar versneld.

duidelijk zo?

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)