Proef van Melde

Marit stelde deze vraag op 09 oktober 2017 om 19:51.

hallo,

voor natuurkunde moet ik de proef van melde doen. Dat gaat over een trillend touwtje dat aangesloten is op een metalen plaatje. Het gaat trillen doordat er een spoel is aangesloten op een wisselspanning met een frequentie van 50 Hz.

nu moet ik de volgende vraag beantwoorden: waarom is de waarde van f 100 Hz?

zouden jullie mij hiermee kunnen helpen?

mvg,

Marit 

Reacties

Jan van de Velde op 09 oktober 2017 om 20:46
dag Marit,

onder die spoel hangt een metalen (in dit geval ijzeren) plaatje.
Een ijzeren plaatje zal magnetisch worden aangetrokken door een spoel als daar een stroom doorheen loopt. En worden losgelaten als er even geen stroom door de spoel loopt

Laten we die spoel eens aansluiten op een oscilloscoop, dan zien we zoiets:




Elke 20 ms een hele golf, en dus inderdaad 50 keer per seconde een hele trilling, frequentie van de wisselstroom is inderdaad 50 Hz. 

Maar kijk eens goed naar het ritme stroom-geen stroom-stroom-geen stroom enzovoort? Volg gewoon de grafieklijn daarvoor. Duurt dat ook steeds 20 ms? 

groet, Jan
Marit op 09 oktober 2017 om 20:56
Bedoelt u met stroom-geen stroom etc. het deel
boven de x-as? Dus als de stroom positief is? Dan duurt het inederdaal 10 ms en is de frequentie 100 Hz, klopt deze redenering?
Jan van de Velde op 09 oktober 2017 om 21:13
positief of negatief, maakt niks uit, dat tekentje duidt alleen maar de richting aan (ene kant op door de spoel, of de andere kant op) 
Als je spoel alleen zou reageren op stroom in een bepaalde richting dan zou de frequentie van aantrekken-loslaten-aantrekken-loslaten evengoed 50 Hz zijn, kijk maar:



(aantrekken paars)
In elke 20 ms heb ik dan een periode van aantrekking, dus dat aantrekken zou dan 50 x per seconde plaatsvinden.

Maar ijzer wordt net zo goed aangetrokken door een magnetische zuidpool als door een magnetische noordpool. Dus ook als de stroom andersom door de spoel loopt. Bij kleine stromen is de aantrekking nog te zwak om het ijzertje al serieus op te tillen. dus dat zal er in het echt ongeveer zo uitzien:



dus, hoe vaak  per seconde vindt aantrekking plaats ?
Theo de Klerk op 09 oktober 2017 om 21:14
Wat Jan bedoelt te zeggen is dat als er een stroom door het spoeltje gaat, het plaatje wordt aangetrokken. Het wordt niet aangetrokken en afgestoten.
Dus als de stroom linksom gaat wordt het plaatje aangetrokken, als het rechtsom gaat ook. De wisselstroom is 50 Hz maar er is daarbij een keer een positieve stroomrichting (plaatje wordt aangetrokken) en een negatieve richting (plaatje wordt weer aangetrokken)

Bij elke 50 Hz wisselstroom wordt het plaatje dus 2 x 50 = 100 keer per seconde aangetrokken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)