Compressiemodulus

Tim stelde deze vraag op 03 oktober 2017 om 21:06.

 Hallo,
Ik ben opzoek naar informatie (voor een verslag) over de compressiemodulus, maar de enige pagina waar ik een beetje heb kunnen vinden is wikipedia. Ik zoek echte informatie met betrouwbare bronnen. Het is nodig voor mijn onderzoek naar geluidssnelheid.

Reacties

Theo de Klerk op 03 oktober 2017 om 21:32
De Engelstalige wikipedia pagina op https://en.wikipedia.org/wiki/Bulk_modulus lijkt de bron te zijn van de Nederlandstalige en heeft wat meer info incl omrekeningsformules.
Maar er staat in kort bestek alles wat er te weten valt - incl. de verwijzing naar de geluidssnelheid. En anders: boeken zoeken over materiaalvervorming/elasticiteit. "Onderzoek" vereist wat werk...

De oude Technische Encyclopedie van Winkler Prins zegt er nog dit over:

COMPRESSIE (Fr.: compression; Du.: Kompression; Eng.: compression), in het algemeen samendrukking; in de thermodynamica vermindering van het volume van een vast lichaam, een vloeistof of een gas door verhoging van een alzijdige druk.

De compressibiliteit is een maat voor de samendrukbaarheid van stoffen; de *compressiemodulus is de soortelijke samendrukbaarheid.

COMPRESSIEMODULUS (Fr.: module de rigidité de la compression; Du.: Kompressionsmodul; Eng.: bulk modulus, modulus of compression), symbool: K, grootheid gedefinieerd door: K = —p/ϑ waarin p de uitgeoefende druk is en ϑ de rek die door p wordt veroorzaakt; of bij lineair elastisch materiaal: K = e/s, waarin e de volumeverandering ten gevolge van de alzijdige normaalspanning s. Voorts z Elasticiteit.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)