Geen idee wie Riemer is: ga er niet vanuit dat we in je hoofd kunnen meekijken of de boeken kennen waaruit je de som blijkbaar haalt. Maar Riemer op zich is hier onbelangrijk: als het beestje maar een naam heeft.
Het is allemaal relatief. Of jij hebt teveel negatieve lading (elektronen) of de deurkruk. Als beide met elkaar in contact komen zal het teveel aan negatieve lading naar de plek met te weinig negatieve lading gaan.
Afhankelijk van het soort materiaal kan het makkelijker elektronen afstaan (en wordt dan positief geladen) of opnemen (dan wordt het negatief geladen).
Daarom zul je bij sloffen over een nylon tapijt zul je positief geladen worden.
Raak je iets aan (deurkruk) dan zal dit minder positief zijn dan jezelf en "dus" gaat er een lading verschuiven (merkbaar als stroomstootje) van kruk naar jou. En via je voeten weer naar aarde. De aarde heeft zoveel lading van beide soorten dat het effectief als neutralisator werkt: na afloop is alles weer ongeladen.
Ontladen betekent dus het opheffen van een ladingsverschil. Of dit nu positief of negatief is, is onbelangrijk. De negatieve kant zal elektronen naar de positieve kant sturen: van - naar +. Stroom loopt (door ongelukkige definitie in een ver verleden gemaakt) van - naar + . Het maakt ook niet uit: als ergens een negatief geladen deeltje weggaat betekent dit dat er netto een positieve lading overblijft. Dus of een elektron nu van links naar rechts beweegt is hetzelfde alsof een positieve lading van rechts naar links beweegt (zijnde de stroom).