Ontlading

Anna stelde deze vraag op 01 oktober 2017 om 14:01.

 Hallo, 

Ik heb een vraagje waar ik niet uit kom namelijk: Als Riemer een deur opendoet, ontlaadt hij zichzelf via de deurkruk. Leg uit of de richting van de elektrische stroom van Riemer naar de deurkruk is of omgekeerd? 
Het antwoord is: De richting van de stroom is altijd gelijk aan de richting waarin positieve lading beweegt. Tijdens de ontlading bewegen negatief geladen elektronen van de deurkruk naar Riemer. De richting van de stroom is dus de andere kant op: in de richting van de deurkruk. De stroomsterkte bereken je met de stroomsterkte en lading. 
Ik dacht juist dat als iemand zich ontlaadt dan gaan de elektronen van de persoon naar de deurkruk? Ik snap niet hoe je op het antwoord zou moeten komen, alvast bedankt! 

Anna

Reacties

Theo de Klerk op 01 oktober 2017 om 14:28

Geen idee wie Riemer is: ga er niet vanuit dat we in je hoofd kunnen meekijken of de boeken kennen waaruit je de som blijkbaar haalt. Maar Riemer op zich is hier onbelangrijk: als het beestje maar een naam heeft.

Het is allemaal relatief. Of jij hebt teveel negatieve lading (elektronen) of de deurkruk.  Als beide met elkaar in contact komen zal het teveel aan negatieve lading naar de plek met te weinig negatieve lading gaan. 
Afhankelijk van het soort materiaal kan het makkelijker elektronen afstaan (en wordt dan positief geladen) of opnemen (dan wordt het negatief geladen).
Daarom zul je bij sloffen over een nylon tapijt zul je positief geladen worden.

Raak je iets aan (deurkruk) dan zal dit minder positief zijn dan jezelf en "dus" gaat er een lading verschuiven (merkbaar als stroomstootje) van kruk naar jou. En via je voeten weer naar aarde. De aarde heeft zoveel lading van beide soorten dat het effectief als neutralisator werkt: na afloop is alles weer ongeladen.

Ontladen betekent dus het opheffen van een ladingsverschil. Of dit nu positief of negatief is, is onbelangrijk. De negatieve kant zal elektronen naar de positieve kant sturen: van - naar +. Stroom loopt (door ongelukkige definitie in een ver verleden gemaakt) van - naar + . Het maakt ook niet uit: als ergens een negatief geladen deeltje weggaat betekent dit dat er netto een positieve lading overblijft. Dus of een elektron nu van links naar rechts beweegt is hetzelfde alsof een positieve lading van rechts naar links beweegt (zijnde de stroom).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)