Geleiding, straling

Anna stelde deze vraag op 23 september 2017 om 22:48.

 Hallo,

Ik heb een vraagje, ik vroeg me namelijk af waarom bij deze vraag de vorm van warmtetransport geleiding is in plaats van straling?

De vraag was: de zon verwarmt zand en hout op het strand, welke vorm van warmtetransport is dit? 

Ik dacht namelijk straling, omdat in de theorie werd uitgelegd dat de zon straling overdraagt en dat er ook geen tussenstof nodig is (en in deze vraag is er toch geen tussenstof)? Maar nu snap ik door deze opdracht eigenlijk het verschil niet meer tussen warmtestraling en warmtegeleiding. Ik hoop dat u mij kunt helpen, alvast bedankt! 

Reacties

Theo de Klerk op 24 september 2017 om 00:01
Je hebt helemaal gelijk wat de zon betreft: zonder enige overdrachtsmiddel kan energie alleen via straling worden doorgegeven. Daarom voel je op aarde de zonnewarmte - nadat die als straling 8 minuten deed om de afstand tot de aarde te overbruggen.

Maar eenmaal op aarde wordt de stralingsenergie opgenomen door de bodem en de stenen gebouwen (en jijzelf: en om te voorkomen dat je oververhit raakt ga je zweten). Energie die eenmaal in een medium is terecht gekomen als water of zand kan daarna ook de andere mechanismen gebruiken om de energie te verspreiden:
- convectie:  warm zand zal de lucht erboven verwarmen, die gaat opstijgen en neemt energie mee naar boven. Zoals ook een CV radiator lucht doet opwarmen en opstijgen
- geleiding: een warm medium kan energie doorgeven naar een kouder uiteinde. Zo worden lepels en poken uiteindelijk heet. En daarom hebben dit soort voorwerpen vaak een andere stof die slechter geleidt (zoals houten handvatten op hete poken).

Het antwoord op de vraag is in eerste instantie straling. Dat kun je ook controleren door er een vel papier voor te houden: die houdt de straling tegen en zand warmt aanvankelijk niet op (blijft in de schaduw).

Opwarming zal uiteindelijk wel gebeuren via geleiding: het warme zand dat wel bestraald wordt zal heet worden en die hitte doorgeven naar het koelere zand. Maar dat is een langzaam proces want zand geleidt niet goed (probeer maar eens 10 cm diep te voelen: dat zand is veel koeler).
Jan van de Velde op 24 september 2017 om 07:58

Anna plaatste:

De vraag was: de zon verwarmt zand en hout op het strand, welke vorm van warmtetransport is dit? 

Ik dacht namelijk straling,

Dag Anna,

daarmee heb je helemaal gelijk. Als de auteur van die vraag dat anders bedoelt heeft hij de vraag verkeerd/verwarrend gesteld. Zie verder de volledige uitleg van Theo. 

Groet, Jan
Anna op 26 september 2017 om 23:12
Beste Theo & Jan,

Heel erg bedankt voor jullie reactie! Ik snap hem nu :D

Met vriendelijke groet,
Anna 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)