Entanglement

Kristel stelde deze vraag op 11 september 2017 om 11:57.

Beste natuurkunde .nl ,

ik loop vast op t begrijpen van entanglement ...
kan dit gezien worden als twee muntje verbonden met een stokje ...waarbij het stokje in een middelpunt rondjes draait over de breedte ? Zodat wanneer de linker munt links draait de rechter munt automatisch hetzelfde moment naar links draait ?
de munten zelf draaien dan rechtop blijvend met het stokje mee ..ze hebben dan geen rotatie zelf maar draaien wel in t geheel de tov gestelde kant in ...

komt dit een beetje in de buurt ?

mvg ,
kristel Remie  

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 11 september 2017 om 12:53
Je kunt het beter zien als twee gesloten enveloppes. In eentje zit een rode kaart, in de andere een blauwe. Je kiest een enveloppe maar maakt hem niet open. Geen idee dus wat er inzit.
Maar als je hem op enig moment open maakt en je ziet dat die rood is, dan weet je dat op dat moment in die andere enveloppe de blauwe kaart zit.

Bij verstrengelde quantumdeeltjes gaat dat ook een beetje zo. Twee deeltjes "horen" bij elkaar. Als de ene rood blijkt te zijn, dan is de andere blauw. Alleen weet je het niet totdat je gaat meten (kijken).
Er is dus een relatie tussen beide - dat kun je ook via zo'n stokje bedenken al is er dan een fysiek contact tussen beide en dat hoeft er niet te zijn.
Kristel op 11 september 2017 om 13:01
Ok ,
maar is t dan al bepaald of t rood of blauw is en staat dat onomstotelijk vast of kan ik zogenaamd de blauwe kaart rood schilderen en verandert dan de kleur van de rode kaart zover verderop in blauw ...
of is dat onzin en als ik met mijn kaart een verandering aanbreng beïnvloed dat de andere kaart niet ?

groet kristel
Theo de Klerk op 11 september 2017 om 13:20
Nee. In de "echte" quantummechanica weet je niet wat in de enveloppe zit. Het kan een rode of een blauwe kaart worden. Maar ALS de kleur bekend wordt, dan weet je ook meteen wat in die andere enveloppe zit.

Bij kwantumverstrengeling (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantumverstrengeling) meet je de toestand. Een verandering daarvan, die dan bij de tegenpartij ook instantaan bekend zou moeten zijn, hoort hier niet bij: dan zou informatie ("ik verander rood in blauw") instantaan aan de andere kant van het heelal bekend moeten kunnen zijn - da's sneller dan het licht en zou niet kunnen. Met de subtiliteiten hierbij en de filosofische discussies hierover ben ik niet bekend.
Kristel op 11 september 2017 om 13:28
Ok 😊
Dit beantwoord mijn vraag volledig .

bedankt 
kristel 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)