Baan projectiel

zmh stelde deze vraag op 05 september 2017 om 22:14.

Hallo,

Ik probeer een model te bouwen voor een projectiel dat op (ongeveer) de volgende manier beweegt:

Door de ronding van de aarde die hierin een belangrijke rol speelt wil ik dit graag verwerken in het model. De vraag is dus hoe ik dit het beste kan gaan doen, het model werkt ondertussen aardig met alleen een hoogte en een afstand, maar voor de ronde baan heb ik nog geen oplossing. Weet iemand hier toevallig hoe ik dit het beste kan aanpakken? (ik gebruik Coach 6)

Mvg,

Reacties

Theo op 06 september 2017 om 00:01
Zo zondermeer weet ik geen direct Antwoord maar als je de gebruikelijke x,y carthesische coördinaten gebruikt dan wordt het moeilijk. Dit soort "ronde" problemen nodigt je uit om cirkel- of poolcoördinaten te gebruiken.
De kogel krijgt dat een hoogte h=R+dh en beweegt van hoek phi naar phi + dphi.
De hoeksnelheid is gerelateerd aan de "horizontale" vaste snelheid, de straalhoogte aan de vertikale versnelling waarbij de zwaartekracht steeds langs de straal gericht blijft. Als h=R dan is de kogel weer op de grond maar intussen heeft het een hoek phi langs de aardoppervlak afgelegd. 
Jaap op 30 december 2020 om 17:44
Met een model van Coach wil zmh de baan van een projectiel beschrijven na de lancering vanaf het aardoppervlak. In de onderstaande figuur staat het modelvenster van zo'n model in de tekstmodus.
In de rechter kolom typt de gebruiker de startwaarden voor de lanceersnelheid v en de lanceerhoek phi ten opzichte van de loodlijn op het aardoppervlak; phi=0 betekent lanceren in de richting loodrecht op het aardoppervlak.
Links, in de modelregel ax= -a*(x/r) geeft het minteken aan dat de gravitatiekracht van de aarde op het projectiel aantrekkend is; x/r is gelijk aan de cosinus van de hoek tussen de plaatsvector en de positieve x-as zodat ax de component van de versnelling in de x-richting is.



De  bijlage in de volgende post bevat een wat meer opgetuigde versie van het model. Hiermee tekent Coach eerst de omtrek van het aardoppervlak en daarna de baan van het projectiel tot aan de landing.
Het model is gemaakt met Coach 6.
Jaap op 27 januari 2021 om 15:14
De onderstaande bijlage is een tekstmodel van Coach 6
dat de beweging van het projectiel beschrijft.
Het model kan ook worden geopend met Coach 7.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)