23 graden tilt aarde

ruudgeldermans stelde deze vraag op 31 augustus 2017 om 11:11.

 Hallo , laatst zei een vriend van me dat mensen in australie bijvoorbeeld niet echt ondersteboven leven omdat er op aarde niet echt een noord zuid oost en west bestaat aangezien de aarde in de ruimte zit waarin coordinaten niet bestaan.  Maar toen dacht ik aan de 23 graden tilt die de aarde heeft tov de zon.  Als er een 23 graden tilt bestaat dan moet deze ergens aan gerelateerd zijn toch ? 

Reacties

Theo de Klerk op 31 augustus 2017 om 11:31
Coordinaten doen hier helemaal niet ter zake. De aarde is een (bijna) bol. Als je "bovenop" de bol staat of "onderop"  dan staat de een ondersteboven ten opzichte van de ander.
Hoe je de bol ook draait, beide partijen blijven hetzelfde ten opzichte van elkaar.
De 23º is de hoek die de rotatieas van de aarde maakt met het vlak waarin het in een bijna cirkelbaan rondom de zon beweegt. De evenaar maakt (natuurlijk) dezelfde hoek tov dit vlak. Zie plaatje hieronder. Dat ook meteen weergeeft waarom door die hoek de aarde seizoenen kent omdat telkens een van de polen voor een half jaar in het licht staat (geen zonsondergang in de zomernacht)

Je vriend heeft van coordinaten en het (niet fysiek) bestaan ervan niet veel begrepen.

Coordinaten zijn slechts een soort millimeter-papierindeling om voor elke plaats een positie (coordinatencombinatie) te kunnen weergeven. Nergens "zijn" coordinaten: die verzinnen we zelf omdat het handig werkt. Op een vlak vel papier neem je X en Y (lengte/breedte) coordinaten. Op iets ronds doe je dat ook, alleen zijn X en Y dan niet meer rechtlijnig maar kromme (cirkel) lijnen en noemen we ze breedte- en lengtegraden. De keuzes hoe die lijnen te tekenen wordt ingegeven door er "makkelijk" mee te rekenen. De breedtegraden cirkels zijn evenwijdig aan de evenaar (loodrecht op de draaias), de lengtegraden lopen door de polen (evenwijdig aan de draaias).

Zo zit Nederland rond de 4 graden oosterlengte en 52 graden noorderbreedte. Het diametraal ertegenover gelegen punt zit dan op 176ºWL, 52ºZB ... ver bezuiden Australie en Nieuw Zeeland, in de oceaan tussen Australie en Antartica.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)