Eb & vloed

Madeleine stelde deze vraag op 28 augustus 2017 om 21:16.

 Hallo!

Ik ben afgelopen vakantie naar een eiland ten zuiden van Noorwegen geweest. Ik bleef een nachtje aan zee om eb en vloed te kijken, maar wat bleek.... 

's ochtends was het water hoog en in de avond werd het eb. Je kon opeens rotsen zien terwijl die er in de ochtend in het water lagen. Hoe kan dat?
Het is toch altijd vloed in de avond en eb in de ochtend??

Groetjes,

Madeleine

Reacties

Jan van de Velde op 28 augustus 2017 om 22:22
Dag Madeleine,

Hoog- of laagwater heeft niets te maken met de tijd van de dag.

In de animatie hieronder zie je de Maan die (langzaam, een rondje duurt een kleine maand) rond de Aarde draait, en daarbij door zijn zwaartekracht het waterniveau onder zich omhoog trekt, tot een soort van "bult". 

Intussen draait de Aarde om haar eigen as, en draait zo het aardoppervlak elke dag twee keer onder een "waterbult" door, een keer door de bult direct onder de Maan, en ook een keer door de bult aan de andere kant (die tweede bult is nogal ingewikkeld om uit te leggen).


(https://trintec.com/pages/tide-time-tide-information)

Dat hoog-laag gaat dus niet netjes in een dag/nachtritme, maar in een ritme van ongeveer twaalfeneenhalf uur.

Zie bijvoorbeeld de 
http://www.watersportalmanak.nl/getijdentabellen-2017/rotterdam/8
voor Rotterdam voor de komende dagen:

Ongeveer elke 12,5 uur een keer hoog en een keer laag, zie je? 
 
Helaas is het niet zo simpel dat het hoogwater is als de maan boven je staat. Dat zou zo zijn als de Aarde een perfecte bol was met overal even diep water, maar nu maken de aardcontinenten die in de weg liggen voor die getijdengolf de zaak nog veel ingewikkelder. Dat klotst rond die continenten.  In Nederland krijgen we een getijdengolf die in ruim twee dagen hélemaal uit de Zuid-Atlantische oceaan komt, om Schotland heen krult en zo door de Noordzee draait, eerst langs de Engelse kust, dan oversteekt en langs de Belgisch-Nederlandse kust terug naar het noorden draait. In Oostende is het dus eerder hoogwater dan in Rotterdam:
 

vergelijk de tijdstippen maar.

Nee, dat allemaal voor elke plek op Aarde precies uitrekenen is vreselijk ingewikkeld, maar het is in ieder geval nérgens op Aarde elke dag hoogwater in de avond en laagwater in de ochtend. Op de meeste plekken op Aarde is het per dag ongeveer twee keer hoog en twee keer laag, en die tijdstippen schuiven elke dag ruwweg een uurtje op.

Groet, Jan


Aanvulling:


 
Bovenstaand plaatje laat zien hoe de maan aan de aarde en het water erop trekt. Het centrum van de aarde wordt met een bepaalde kracht aangetrokken (blauwe pijl). Delen van de aarde (incl water) die dichter bij de maan liggen worden harder aangetrokken (gele pijl). De mate waarin deze kracht groter is dan in het centum geeft aan dat de kracht (versnelling) op de water groter is (rode pijl): het veroorzaakt vloed.
Delen die verder weg liggen dan het midden van de aarde worden minder aangetrokken (ook gele pijl, nu korter dan de blauwe). 
Het water op de rand wordt het minst aangetrokken (ook geel), het verschil is het grootst met de gemiddelde kracht (blauw) en wordt door de rode pijl aangegeven: tov de aardkorst raakt het water achterop. Vanaf de aarde gezien: het water wordt hoger: ook vloed. 

Madeleine op 30 augustus 2017 om 21:04
ik dacht al die tijd dat het in de avonden vloed is en ochtenden eb.

Wat er op internet staat klopt blijkbaar niet :(

In iedergeval bedankt voor uw uitleg!!

Groetjes,

Madeleine
Jan van de Velde op 30 augustus 2017 om 23:11

Madeleine plaatste:

Wat er op internet staat klopt blijkbaar niet :(

Dat was dan een wijze les: op internet staat minstens evenveel rommel als nuttige informatie. Heb je een link naar waar jij die informatie vond?

Groet, Jan
Madeleine op 31 augustus 2017 om 16:29
Ja inderdaad.

Het was volgens mij toen ik nog op de basischool zat. Mijn meester zei dat een keertje tijdens het vak natuur. En later heb ik wat meer informatie op internet gezocht en ik dat wat mijn meester had verteld stond dus ook op internet, maar ik weet niet meer precies welke site het was.

Madeleine

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)