Eindtemperatuur berekenen

Elisabeth stelde deze vraag op 17 augustus 2017 om 13:01.

Ik heb een vraagje. Wanneer je de eindtemperatuur moet berekenen van ijs dat je samenbrengt met warm water, weet ik niet zo goed hoe ik dat moet doen met de Smeltwarmte en de soortelijke warmtecapaciteit. Moet je ze optellen ofzo ? 

Voorbeeld: 
1 kg ijs wordt samengebracht met 1 liter water van 100°c. Wat is de evenwichtstemperatuur ? 
Specifieke warmtecapaciteit van water = 4185 J/kg
Specifieke smeltingswarmte = 335 10^3 J/kg 

Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 17 augustus 2017 om 13:24
Smeltwarmte (of kookwarmte) gebruik je bij fase-overgangen. De temperatuur blijft dan constant: smeltpunttemperatuur (of kookpunt)
Dus om te berekenen hoeveel warmte wordt opgenomen door ijs van 0 graden celsius om te smelten naar water van 0 graden celsius gebruik je de smeltwarmte.

Eenmaal alles in 1 fase, gebruik je de soortelijke warmte van de stof om die te verwarmen (tot het volgende fasepunt: bijv. ijs - smelten - water - koken - damp: daarbij gebruik je sw ijs - smeltwarmte - sw water - kookwarmte - sw damp).
Als ijs dus -10 graden celsius is, dan moet het eerst opwarmen tot 0 graden, dan pas gaat het smelten.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)