bevriezing kunststof tennisbaan

Frithjof stelde deze vraag op 24 juli 2017 om 12:56.

 beste,

een wat aparte gedetailleerde vraag:

Het is al jaren een discussie in de tenniswereld of men met vorst mag spelen op een kunststof tennisbaan. Deze banen zijn als volgt opgebouwd: een laag van ca 40 cm zand, daarop een laag van ca 15 cm lava ( vermalen tot korrels van ca 3 cm en verdicht door walsen, waarbij de korrels heel blijven) en daarboven een kunststof-mat, ingestrooid met zand of gravel.

Ik zou heel graag willen weten wat vorst ( en dooi) doet bij een dergelijke constructie.Stel dat het strenge vorst is en de mat en de lavalaag zijn bevroren( mat en lavalaag zijn in de winter altijd vochtig). De kunststof mat kan dan gezien worden als een massieve laag, maar de lavalaag is veel meer poreus, waarbij de poriën zijn gevuld met lucht/ijs.

Is de kans dan groot, wanneer je druk zet op de mat( door te tennissen) dat de lavalaag kleine breuken oploopt of dat er kuiltjes in ontstaan?

Wat zijn de krachten die spelen als de dooi inzet?

Mijn visie is dat je beter niet kan spelen in beide situaties ( de fabrikant van de kunststof-tennisbanen zegt dat het alleen niet kan bij dooi).

Ik zou graag mijn visie willen onderbouwen met natuurkundige feiten, maar kan daar alleen maar naar gissen.

Hoor graag of iemand hier meer over kan vertellen.

vriendelijke groet, Frithjof Hosselet.

Reacties

Jan op 24 juli 2017 om 14:43

Frithjof Hosselet plaatste:

 ( de fabrikant van de kunststof-tennisbanen zegt dat het alleen niet kan bij dooi).

daar kan ik me e.e.a. bij voorstellen.

Als de vorst in de grond zit en het gaat dooien heb je /krijg je onder de grond vermoed ik een afgesloten ijslaag met water erop (lees: geen drainage). Een bovenlaag van lavakorrels ligt dan half te drijven (opwaartse kracht) in het water onder de baan. Ik kan me voorstellen dat je zoiets door belopen/bespelen dan makkelijk van zijn plaats duwt, wat zou resulteren in een hobbelig oppervlak onder je mat.   

Als de boel aan het opvriezen is, of bevroren, dan liggen de bovenste lavasteentjes alleen maar tot een harde laag aan elkaar gevroren, kunnen ze niet van hun plek en zou alles dus gewoon op zijn plaats moeten blijven bij belopen of bespelen. Of dat gladder en dus glijgevaarlijker is hangt van de toplaag af. Geen idee.

Wat je dan vorst of dooi noemt is de volgende vraag. Ook al vriest het nog volgens de thermometer, ik kan me voorstellen dat de bovenlaag van de baan in een stralend winterzonnetje toch voldoende warmte kan opnemen om de bovenste paar centimeter een paar uur per dag in ontdooide toestand te krijgen. Of dat gebeurt en zo ja, hoe diep, geen idee. Ik ken dat effect wel van mijn achtertuin, maar dat is lemige zandgrond en die zal ongetwijfeld op een heel andere manier warmte transporteren dan zo'n baan. 

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)