Ontstaan van Lorentzkracht
Ruben stelde deze vraag op 07 juli 2017 om 23:30. Beste (wie ik ook mag spreken),
Mijn naam is Ruben en ik heb een vraag over het ontstaan van de Lorentzkracht en nog een zelfbedacht antwoord die u mag beoordelen. De vraag luidt: Stel je hebt twee draden die in de zelfde richting stroom door zich heen laten gaan en naast elkaar zitten op afstand x, de dradengaan dan als gevolg van de Lorentzkracht uiteraard naar elkaar toe, hoe ontstaat dit fenomeen en graag erg precies, ik ben een Waarom- en Hoe-vragend persoon. Mijn zelfbedachte antwoord was dat je natuurlijk die twee velden hebt. Zoals we dan ook weten zijn de ''platte'' (voor het gemak) cirkels die in dezelfde richting gaan. Zoals we ook weten is de noordpool (volgens het compas) van een punt in het veld gelijk aan de richting van het veld op dat punt. hiermee bedoel is de vector van de kracht die een positief geladen deeltje zou ervaren op dat punt. tenslotte is een belangrijk detail dat als de twee veldlijnen elkaar naderen merk je dat de linker (vanaf de bovenkant bekeken) naar voren gaat en de rechter naar beneden. Dus bij de linker is de noordpool (volgens het kompas) boven en zuidpool andersom terwijl bij de rechter het compleet andersom is, noordpool onderaan en zuidpool bovenaan. hierdoor trekken ze elkaar een en gaan de elektronen in de draden naar elkaar toe getrokken worden en dus de lorentzkracht. Klopt dit?
Ik kijk uit naar uw antwoord, met een vriendelijke groet, Ruben.
Reacties
Een magneetlijn is een gesloten lijn. Nergens is daar een noordpool. Wel een kracht (vector raaklijn) die een (niet bestaande) magnetische noordpool deeltje voortduwt. Dat kan naar een fysieke zuidpool op een magneet zijn. Maar de richting is die van de magnetische inductie B (soms ook, niet geheel correct, magnetische veldsterkte genoemd).
Een stroom door een draad veroorzaakt een magneetveld dat loodrecht op de draad staat en rond de draad loopt met een vector richting die met "rechterhandregel" overeenkomt.
Zo'n veld raakt ook aan de andere stroomdraad. Daar heb je nu een B magnetische inductie en daarop loodrecht lopende stroom I. Die twee tezamen geven de stroomdraad een lorentkracht F die in de richting is van de draad die het magneetveld veroorzaakt. Bij de andere draad is een soortgelijk verhaal te vertellen zodat beide draden naar elkaar worden gebogen.
Groetjes, Ruben.
zie https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/190044-magnetisch-veld-om-een-draad/