Biologisch oog

Jullian stelde deze vraag op 01 juli 2017 om 11:51.

 Op deze website heb ik een artikel gevonden over het biologisch oog: 
http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/345/biologisch-oog

Het eerste stukje gaat over de blinde vlek. Hierbij zit een klein proefje dat je kan uitvoeren. In het onderschrift staat dat ik hiermee de grootte van de blinde vlek vast kan stellen, alleen op de site staat dit niet uitgelegd. Zou iemand mij hierbij willen helpen? Bij voorbaat dank!

Reacties

Theo de Klerk op 01 juli 2017 om 14:18
De blinde vlek is het stukje netvlies waar de lichtgevoelige cellen hun zenuwen (bedrading) het oog uit richting hersenen sturen. Daar zitten dus geen cellen om beweging te registreren. Je ziet het effect als je je opgestoken vinger van je gestrekte arm naar achteren beweegt en je vooruit blijft kijken. Je ziet dan je vinger eventjes verdwijnen. Dan valt het beeld op de blinde vlek en zie hem even niet.
Als je de twee standen van je vinger kunt vaststellen (nog net wel, ineens weer wel) en de hoek daartussen dan weet je welke bundel licht tussen die standen nooit door je oog opgemerkt wordt.
Met wat nadenken over lenzen kun je dan bepalen hoe groot die bundel zal zijn indien afgebeeld op het netvlies (maar op de blinde vlek). 
Jan van de Velde op 02 juli 2017 om 00:44
dag Jullian,

Omdat een lichtstraal door het optisch midden van een lens (nagenoeg) rechtdoor gaat zonder gebroken te worden ontstaat er een situatie met twee gelijkvormige driehoeken.

Zie bijvoorbeeld de afbeelding hier:
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/54526
en de drie regels tekst direct onder de afbeelding (de verwijzing naar de lenzenformule is voor jouw geval niet interessant).

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)