Stuiterende ballen
Sharon stelde deze vraag op 07 juni 2017 om 16:20. Hallo,
Ik heb een vraag betreffende stuiterende ballen. Vanuit de pabo heb ik een opdracht om met leerlingen van groep 1/2 ballen te laten stuiteren en dan te gaan kijken waarom deze ballen stuiteren.
Voorafgaand hiervan is het natuurlijk wel nodig dat je zelf er iets van af weet, en ik weet er niet echt iets over. Ik kan mij niet veel meer herinneren van natuurkunde van de 1ste klas of de rest van mijn middelbare school tijd.
Ik weet dat het iets met veerkracht misschien te maken heeft, en de elasticiteit van een bal misschien. Dat het in iedergeval niet licht aan de zwaarte of aan de grootte van een bal perse, maar meer aan het materiaal.
Wie zou mij wat meer kunnen vertellen over waarom ballen stuiteren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sharon
Reacties
die stuiterballen schijnt een seizoensgebonden vraag van de PABO te zijn.
Vorig jaar rond deze tijd een vergelijkbare vraag:
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53217
Heb je daar al wat aan?
Zo niet, kom in deze draad gerust terug.
Groet, Jan
Hoi Jan,
Dankjewel voor je reactie!
Het is inderdaad een terugkomende opdracht. Ik ken studenten van het 4de jaar die deze opdracht ook drie jaar geleden hebben moeten uitvoeren. Ondanks dat de opdracht elk jaar in het propedeuse jaar terug komt is het wel een leuke opdracht om uit te voeren met de onderbouw.
Ik hoorde van een medestudent dat het erg ligt aan de materiaal van een bal. Hoe erg een bal vervormd ligt dus aan het materiaal waar de bal van gemaakt is, en in combinatie met de hardheid van de ondergrond word er bepaald hoe hoog de bal stuitert?
Ik hoef dus geen termen te gebruiken zoals veerkracht of elasticiteit (weet niet eens of dit iets te maken heeft met stuiterende ballen, maar het leek me enigzins wel logisch)
Even om te checken of dit klopt.
Groetjes!
Het ligt inderdaad aan het materiaal van bal en ondergrond. Wat daarbij bepalend is is hoe het materiaal bewegingsenergie absorbeert door te vervormen maar die vervorming ook weer terug kan omzetten in bewegingsenergie. Een homp klei doet dat eerste heel goed maar dat tweede heel slecht. Een homp klei stuitert dus niet. In het laatste bericht van die andere vraagbaakvraag waarheen ik hierboven linkte vind je allerlei slowmotionfilmpjes van stuiterende ballen waarin je ziet hoe verschillende ballen weliswaar netjes terug in vorm komen maar dat een beetje te langzaam doen om die energie nog allemaal nuttig te kunnen gebruiken om zich weer af te zetten. De beste stuiterballen zijn dus van materiaal dat dus in een keer zo netjes mogelijk terug in vorm komt met zo min mogelijk dóórvervormen. Die vervorming wordt trouwens in eerste instantie door niemand geloofd omdat dat zó snel gaat dat we dat "live" nooit waarnemen.
Groet, Jan
Hoi Jan,
Bedankt voor je reactie. Hier kan ik veel mee!
Groetjes Sharon