trillingen binnen molecuul 2016

Jans stelde deze vraag op 18 april 2017 om 21:32.

 Dag,

Ik ben even in de war bij deze vraag. Hoe kan het dat een geheel molecuul zich in een energietoestand bevindt. (dit gaat over de opgaves met het spectrum) Is dat wat ze bedoelen met 'deeltje' in een put. Gebeurt er niks met elektronen of iets dergelijks? 

Dank.

Reacties

Jan van de Velde op 18 april 2017 om 22:58
dag Jans,

een linkje zou fijn zijn geweest, maar je bedoelt deze vraag neem ik aan:
http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3135/trillingen-binnen-een-molecuul-vwo-examen-2016-1-opg-4

Jans plaatste:

 Hoe kan het dat een geheel molecuul zich in een energietoestand bevindt. 

elk systeem, bijvoorbeeld ook een systeem van een Aarde met een steen bovenop een berg, bevindt zich in een "energietoestand". Daarbij vragen we ons niet af of elders op Aarde ook nog andere dingen gebeuren.

Aan de steen op de berg is op zich weinig quantumfysisch. Het wordt pas "raar" als die steen naar beneden rolt en we ze alleen maar aantreffen op een paar discrete plekken op die helling, en nergens ertussenin. 

Groet, Jan


Theo de Klerk op 19 april 2017 om 00:04
In de opgave wordt gesteld:

> waarbij het waterstofatoom trilt, het jodiumatoom stilstaat en de binding beschouwd wordt als een veer.

Hier wordt dus de werkelijkheid versimpeld door het H-atoom te laten trillen tov het I-atoom. Die trilling kan als een massa (H) - veersysteem worden gezien.

Dit deel van de vraag heeft met quantum mechanica nog niets te maken. Dit is een klassieke benadering van het systeem.
Pas in de laatste vraag wordt gesteld dat het HI-systeem een energiepatroon heeft dat evenredig toeneemt. En dat is niet zoals een deeltje-in-de-doos zich gedraagt (dan is E evenredig met n2) en ook niet als een H-atoom (want dan is E evenredig met n-2).
Ik heb vorig jaar diverse leerlingen gehad die met "god zegene de greep" gokten op het H-atoom model want in HI zat toch H?  Nee - da's dom gedacht! Het H-atoommodel is iets anders dan een HI-molecuulmodel.
Jans op 19 april 2017 om 10:10
Ze zeggen ook in de vraag 'vrij waterstofatoom'... dus ja dat is best duidelijk dacht ik.  Nou snap ik met de uitleg van Jan ook wat er bedoeld wordt met continu/niet continu energietoetstand in zo'n situatie.
Maar hoe kan het veranderen van een energietoestand leiden tot uitzending van een foton? Is dat te vergelijken met energietoestanden van een elektron in zijn baan rond een atoom?
Jan op 19 april 2017 om 12:19

Jans plaatste:
Maar hoe kan het veranderen van een energietoestand leiden tot uitzending van een foton? Is dat te vergelijken met energietoestanden van een elektron in zijn baan rond een atoom?

yep
Jans op 19 april 2017 om 14:24
Aha dan snap ik hem. Bedankt:) Ben benieuwd wat voor quantumvraag dit jaar in het ce zit.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)