Planeetbaan
Rik stelde deze vraag op 13 april 2017 om 14:49.Hoi,
ik heb een opdracht gekregen waarvoor ik een model moest maken van de beweging van de aarde rondom de zon. Dit model heb ik in excel gemaakt, ik denk dat dit wel goed gelukt is. Ik heb nu echter nog twee vraagjes:
1. Bij een vraag moet ik de beginsnelheid halveren. Nu moet ik uitleggen wat er gebeurt, en hierbij moet ik een grafiek gebruiken. Ik verwacht dat de straal steeds kleiner zal worden, totdat ze in theorie zouden botsen. Klopt dit? En met welke grafiek zou ik dit kunnen laten zien? Een t,r grafiek?
2. Bij deze vraag moet ik de ontsnappingsnelheid berekenen. Dit is niet zo moeilijk, nu moet ik het alleen weer bewijzen doormiddel van het model. Als tip werd gegeven dat je de afstand van de aarde tot de zon hiervoor gelijk moest stellen aan nul. Als ik dit doe wordt mijn straal echter nul, wat ervoor zorgt dat alle andere formules niet uitgevoerd kunnen worden, omdat je niet kan delen door nul. Wat doe ik hier fout?
Alle hulp is welkom
Groetjes,
Rik
Reacties
Rik plaatste:
1. Bij een vraag moet ik de beginsnelheid halveren. Nu moet ik uitleggen wat er gebeurt, en hierbij moet ik een grafiek gebruiken. Ik verwacht dat de straal steeds kleiner zal worden, totdat ze in theorie zouden botsen. Klopt dit?

(http://www.daviddarling.info/encyclopedia/K/Keplerian_orbit.html)
In werkelijkheid doet de aarde dat ook nu al (de baan is geen cirkel) maar de ellips is alleen maar nét geen cirkel, met een excentriciteit van slechts 1,6%. En dus ook met snelheidsvariaties véél kleiner dan in bovenstaande afbeelding.
Rik plaatste:
Als tip werd gegeven dat je de afstand van de aarde tot de zon hiervoor gelijk moest stellen aan nul.
groet, Jan
ik begrijp nu welke vorm ik zou moeten krijgen, als ik mijn beginsnelheid echter halveer (kolom I3= 14903 ipv 29806) komt er totaal geen eclips uit. Zou je kunnen kijken wat ik verkeerd doe, of wat er fout is aan mijn model?
Bijlagen:
Onderstaand uit "uitdraai" bij wegschieten vanaf 106 m in y-richting met een snelheid van 6000 m/s in de x-richting

We komen er nog steeds niet uit want als wij onze snelheid verlagen komen er gehele andere vormen in onze x,y diagram. Zou dit kunnen liggen aan dat we nog iets anders moeten veranderen behalve de beginsnelheid?
Groetjes Rik en Tijn
Natuurlijk gaat je satelliet natuurlijk niet direct na zo extreem verlagen van de snelheid in een mooie nieuwe ellipsbaan kruipen. De situatie is helemaal uit evenwicht. En overigens zal die ellipsbaan, waneer hij eenmaal ontstaat ook niet per se ruimtelijk steeds netjes dezelfde richting hebben, maar is het zelfs zeer waarschijnlijk dat er precessie gaat optreden:

groet, Jan
Soms willen modellen wel eens compleet uit de bocht schieten als de dt waarde te grof gekozen is. Heeft wijziging daarvan invloed op de uitkomst?
Een veel te kleine rekenstap zal minder fouten maar veel meer (overbodige) gegevens leveren en langer duren met rekenen, een te grote stap is snel klaar maar kan veel details over het hoofd zien.
Daar blijft dus een geinformeerde gok (educated guess) bij nodig.
willen jullie die eens uploaden aub?
groet, Jan

Dat bedenkende, er lijkt wat precessie in te zitten, de banen overlappen niet precies, maar dat zou ook best te wijten kunnen zijn aan een nog wat lange tijdstap in het model.
groet, Jan
Ik wist alleen niet dat Excel ook x,y diagrammen met meer y-waarden voor elke x-waarde te tekenen is. Deze hele baan-exercitie staat ook bij http://www.emilangues.education.fr/files/par-rubriques/documents/2008/ressources-pedagogiques/lesson-orbit-key.pdf beschreven (google "excel plot orbit")
Theo de Klerk plaatste:
Precessie,Ofwel (xz,yz) is de (x,y) positie van de zon (maar die wordt meestal in de oorsprong gezet (0,0) .
Ofwel (xz,yz) is hetzelfde als (x,y) t.o.v. de zon die in de oorsprong staat.
En moeten we het daarna opnieuw uitvoeren, maar nu met de startwaarde vy=14903m/s.
In het tweede geval levert het model een kleinere, meer langgerekte ellipsbaan.
In het eerste geval is de excentriciteit ('afplatting') van de ellipsbaan 0,0017;
in het tweede geval 0,75; de werkelijke waarde voor de aarde is 0,0167.
Als de ellips in het model draait, komt dat inderdaad door een te grote tijdstap dt. Het probleem ontstaat in het perihelium (dichtste nadering tot de zon), doordat de snelheid daar rap van grootte en richting verandert.
De draaiing van de ellips neemt af met een kleinere tijdstap, bij voorbeeld dt=1000s, wat in Coach en dergelijke gemakkelijker gaat dan in Excel (veel rijen). De draaiing neemt ook af door het model uit te voeren met Runge Kutta vierde orde. Deze verfijnde uitvoering kan in een grafisch model van Coach eenvoudig worden ingesteld of kan in een tekstmodel met extra modelregels worden geprogrammeerd.
Draaiing van de ellipsbaan ziet eruit als precessie, maar het is nep, een modelfout.
Precessie is het eerst waargenomen bij de baan van Mercurius doordat deze planeet de zon dichter nadert dan de aarde. De precessie van Mercurius wordt grotendeels veroorzaakt door de gravitatiekracht van de overige planeten. Dit deel kan worden berekend met de gravitatie volgens Newton. Een gering deel van de precessie van Mercurius, 43 boogseconde in een eeuw, wordt veroorzaakt doordat de massa van de zon een kromming van de ruimtetijd teweegbrengt. Dit deel kan worden berekend met de algemene relativiteitstheorie van Einstein.
Bij het model van Rik zijn er geen andere planeten. En ook met vy=14903m/s is de aarde in het perihelium nog zo ver van de zon verwijderd dat de relativistische precessie volsterkt verwaarloosbaar is. In de volgende post staat het tekstmodel van Coach 6 en draait de ellips vrijwel niet.
Bijlagen:

dat de beweging van de aarde om de zon beschrijft.
Het model kan ook worden geopend met Coach 7.

Bijlagen:
Wij proberen dit model ook te begrijpen voor ons natuurkunde PO. We snappen het model, maar het enige wat wij niet begrijpen is hoe de startwaarden voor vx en vy bepaald zijn. Is er iemand die dat aan ons kan uitleggen?
Emma verwijst naar het model van Coach 6 van 27 januari 2021 om 15.28 uur, waarin de aarde een elliptische baan om de zon beschrijft.
Volgens jouw aanwijzing: kun je uitleggen hoe Emma de baansnelheid v kan berekenen in zo'n punt dat jij bedoelt? Groet, Jaap

In mijn model van 27 januari 2021 om 15.28 uur is gekozen:
• dat de zon in de oorsprong (x;y)=(0;0) stilstaat
• dat de planeet begint op de positieve x-as
• dat de planeet aan het begin alleen in de y-richting beweegt, zodat vx=0
Op t=0 beweegt de planeet dus loodrecht op de voerstraal. Dat is de lijn van de zon naar de planeet.
Door de gekozen startwaarden volgt de planeet in het model een ellipsvormige baan.
Er zijn twee punten op zo'n ellips waar de planeet loodrecht op de voerstraal beweegt:
• het perihelium, waar de planeet het dichtst bij de zon is
• het aphelium, waar de planeet het verst van de zon is
In het model van 27 januari 2021 om 15.28 uur:
• begint de grijze ellips rechts in het perihelium (baan is niet precies die van de aarde)
• begint de blauwe ellips rechts in het aphelium (fantasie-planeet of komeet)
De startwaarde van vy in het model moet passen bij de gekozen beginpositie x.
Zoals Theo de beginafstand x en beginsnelheid vy van de aarde in het perihelium en het aphelium heeft opgezocht, kun je zulke gegevens opzoeken voor andere planeten en invullen in een model.
Misschien wil je ook weten:
• hoe je de beginsnelheid vy zelf kunt berekenen voor een fantasie-planeet of komeet
• hoe je de beweging van een dubbelster kunt modelleren
• of…
Dan kun je een aparte vraag (draad, item, topic) stellen in de vraagbaak.
Groet, Jaap