Formules afleiden

Myrthe stelde deze vraag op 07 februari 2017 om 15:45.

 Heeft iemand een goede uitleg over hoe je formules af moet leiden?
Voorbeeld: Vraag c en d http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3172/nieuwe-exoplaneet-dicht-bij-aarde-ontdekt-exaktueel

Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 07 februari 2017 om 16:12
De eerste stap is kijken welke grootheden blijkbaar allemaal in de formule zitten en onder welke voorwaarden. Hier: hete gasbol die energie uitstraalt. Dat moet je doen denken aan de wet van Stefan Boltzmann die een formule geeft voor energie als functie van temperatuur.

Dan moet je eens kijken naar de Binas (E1) formules die er zijn voor de temperatuur T, het oppervlak A en het uitstralend energievermogen P:

P = σ A T4

Een boloppervlak met straal r heeft als oppervlak A = 4πr2
Invullen in de formule ipv A en dan de formule herschrijven zodanig dat T4 alleen staat als T4 = ...  en om T dan te weten moet je de vierdemachtswortel trekken...
Dat kun je dus doen voor een planeet die evenveel straling ontvangt van een ster als uitstraalt. Hij straal dus P uit.  Maar hoe groot is die P eigenlijk?
Die blijkt afkomstig van een ster die Pster uitstraalt in alle richtingen. Dus ook naar de planeet. Op afstand van de planeet is de energie verdeeld over een bol met als straal de baanafstand van de planeet. Dus er komt maar een klein deel van de energie aan bij de planeet.
Hoeveel? Daarvoor reken je eerst uit hoeveel energie per m2 op de plek van de planeet aankomt. Daarna vermenigvuldig je dit met het aantal m2 dat de planeet groot is om de straling op te vangen. Bij een straal R zal dat een schijfvormig oppervlak zijn van πR2. Dus hoeveel energie ontvangt de planeet? En dat straalt ie ook weer uit (anders zou die opwarmen).
Maurits op 06 mei 2024 om 13:28

"Daarna vermenigvuldig je dit met het aantal m2 dat de planeet groot is om de straling op te vangen. Bij een straal R zal dat een schijfvormig oppervlak zijn van πR2."

 

Waarom is het πR2 en niet 4πR2? Waarom is het een schijfvormig oppervlak? De planeet is toch bolvormig en dan zou het dus 4πR2 moeten zijn toch?

Theo de Klerk op 06 mei 2024 om 14:06
Als je naar een planeet kijkt, dan is wat aan straling op die planeet valt afkomstig uit 1 richting en lijkt de ronde planeet op een platte schijf qua opvang van licht.
Maurits op 06 mei 2024 om 14:10
Aha dankuwel. Heeft u misschien nog een vergelijkbare opgave waarin je Pin = Pbron moet gebruiken / dezelfde denkstappen?
Theo de Klerk op 06 mei 2024 om 15:21
Ik heb dat niet zo paraat maar als het om een effectief oppervlak gaat waarop iets straalt of terecht komt, zoek eens naar opgaven over schuin invallend licht op zonnepanelen (minder effectief dan loodrecht erop),  schuin opvallende regen en dat soort situaties.
Ik weet niet wat je met Pin = Pbron bedoelt.
P is de totale energie die door een bron elke seconde wordt uitgezonden. Gefocuseerd schijnend in een bepaalde richting (soort vuurtoren of schijnwerper) of rondom alle kanten op schijnend (verdeeld over een bolvorm).  Als alleen de bron energie levert dan zal op grotere afstand die energie hetzelfde blijven maar het oppervlak waarover het verdeeld wordt steeds groter zodat per m2 steeds minder energie daar doorheen straalt (ook wel "kwadratenwet" genoemd).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)