Testjes voor ISS

Ilse stelde deze vraag op 04 februari 2017 om 16:09.

 Hallo.

Voor O&O hebben wij een project, ISS the space to be. In dit project gaan we testjes uitvoeren in een 24-uur durende ruimte-simulatie. 
Nu moet elk MST (een soort team) 2 testjes bedenken. Een testje dat te maken heeft met biologie of fysiologie en een testje dat te maken heeft met natuurkunde of scheikunde. Het testje zelf mag maximaal een kwartier duren, de astronauten hebben maar 24 uur.

Ik had met mijn MST bedacht om een in een cilinder de druk te meten. Dit gaan de astronauten doen in normale temperaturen (21 graden Celsius), en in een bak met warm water te doen en kijken wat er met de druk gebeurt. Dit wilden we doen in normale omstandigheden (1 bar), 2 bar en 3 bar.
Nu vroeg ik mij af: Wat is het belang voor de samenleving (van de testjes)?

Hebben jullie misschien nog andere ideeën voor andere testjes?


Reacties

Theo de Klerk op 04 februari 2017 om 16:37
>Nu vroeg ik mij af: Wat is het belang voor de samenleving (van de testjes)?

Is dat niet iets wat je je eerst bij O&O afvraagt voordat je allerlei misschien leuke maar zinloze dingen gaat ondernemen?

>Dit wilden we doen in normale omstandigheden (1 bar), 2 bar en 3 bar.
Ook al bedacht hoe je 2 en 3 bar druk realiseert in het water (wat normaal pas op 10 m en 20 m diepte in zee optreedt)?

De hoofdvraag stel je als "Een testje dat te maken heeft met biologie of fysiologie en een testje dat te maken heeft met natuurkunde of scheikunde."
Als fysiologie vooral kijkt naar hoe een (menselijk) lichaam reageert op situaties die in het ISS kunnen voorkomen (gewichteloosheid, andere druk, andere luchtsamenstelling e.d.) dan zou natuurkunde iets niet-fysiologisch kunnen onderzoeken. Wat heb je allemaal in een ruimtestation?
- luchtdruk  (afgesloten of lekkende ruimte)
- luchtsamenstelling
- (zwaarte)krachten (wetten van Newton)
- (geen) gewicht
- temperatuur (binnen, buiten, controle erop)
- aanvoer/afvoer van materiaal (voedsel, uitwerpselen)
-  ??

Drukmetingen zouden dus een experiment kunnen zijn, maar waarvoor? Wat wil je daarmee aantonen of onderzoeken? Lekkages in de buitenwand? Stevigheid van de wand bij overdruk? (hoe mensen daarop reageren is dan weer fysiologie)?

Onderzoek begint met de vraag "welke doelstellingen hebben we, welke problemen kunnen we tegenkomen, hoe lossen we die op/voorkomen we die of welke effecten hebben die eigenlijk?"
Probeer daar eens over na te denken voor je drukproefjes. Waarom? Waarmee? Waarvoor? Doel?
Jan van de Velde op 05 februari 2017 om 18:10
Zo' onderzoek moet ook een zekere publiciteitswaarde hebben, want anders gaan Europeanen zich afvragen waarom ze een weekeindje minder naar CennterParcs kunnen omdat er een deel van hun (belasting)geld naar ESA moet.

een tijd geleden stelde iemand hier eens een vraag gerelateerd aan druk en ISS:

Tsja, daar zit ik dan. Zie ik een reclame van Heineken. Er zweeft een bierflesje in de ruimte... en op aarde zie je het Noorderlicht.

Nu is de vraag... kan dit?

Volgens mij ontploft het flesje omdat in het vacuum de lucht die onder de dop zit en de koolzuur in het bier uitzet. Zoveel dat het flesje ontploft of op z'n minst de dop los schiet.

Is het flesje hier tegen bestand of niet?

Wie helpt me in deze discussie met m'n vriendin?


Kleed het dus ook een beetje "leuk" aan als je wat bedenkt. Dat blijkt in deze wereld helaas nodig te zijn. 

Groet, Jan
Tim op 06 februari 2017 om 11:45
Interessant aan het ISS is dat de middelpuntzoekende kracht en de zwaartekracht elkaar opheffen, en het daardoor voor de astronauten voelt alsof ze gewichtsloos zijn. Dit effect heeft ook op andere natuurkundige processen leuke effecten. Denk bijvoorbeeld eens aan het koken van water, of hoe de vlam van een kaars eruit zal zien als er geen zwaartekracht wordt gevoeld. Die processen begrijpen is fundamenteel voor de natuurkunde en ook handig om de volgende missies naar de ruimte voor te bereiden. Tenslotte, als je geen water kan koken met een normale waterkoker in de ruimte, hoe moet je dan thee drinken?

Groeten,
Tim
Theo de Klerk op 06 februari 2017 om 11:58
Beide krachten heffen elkaar niet op: het is een en dezelfde kracht. Middelpuntszoekend is een algemene mechanicaomschrijving voor een voorwerp dat ronddraait. Dan moet er EEN (un, niet per se 1) kracht zijn die dit veroorzaakt.
Dat kan een spankracht zijn, een lorentzkracht of welke andere "echte" kracht ook. In dit geval de zwaartekracht.

Opheffen betekent geen kracht en "dus" rechtdoor bewegen, ook gewichtsloos (immers geen kracht)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)