van amp naar w

R.R.Bruijne stelde deze vraag op 20 januari 2017 om 16:58.

 ik heb een las machine van 160 amp 220 V .wil het gebruiken met een benzine generator
hoeveel w moet mijn generator dan zijn?

Reacties

Jan van de Velde op 20 januari 2017 om 17:56
dag RR Bruijne,

Dat lasapparaat geeft vast geen 160 A op een spanning van 230 V, maar een veel lagere -secundaire- spanning. 
Zo'n ding heet ook wel een lastransformator. Die transformeert de netspanning omlaag naar waarschijnlijk iets tussen 20 en 30 V aan je elektrode(en waarschijnlijk instelbaar). Net zoveel als dat de spanning omlaag gaat zal de stroomsterkte verhogen. Laten we even aannemen dat die maximale 160 A instelling, (want dat móet de lasstroom zijn, niet de netstroom) hoort bij een 23 V uitgangsspanning. Dan zou het vermogen P=U·I = 23 x 160 = 3680 W bedragen. Zeg eens afgerond 4 kW dus . Niet helemaal onlogisch, daarmee kan hij nét op een 16A stop van het lichtnet. Op't randje. En dan moet er niks bij komen want dan slaat de stop door. 

Let op, dit is een "informed guess". Kijk zéker even naar zijn uitgangsspanning bij die 160 A. 
Ten tweede, een 4kW-generatortje gaat het vast niet leuk vinden, dat laswerk. Eerst draait dat ding zonder last, en ineens als jij dat pistool inknijpt moet hij naar maximumlast, en andersom weer terug natuurlijk. Steeds een aantal seconden in bedrijf, dan weer uit. Daar gaat zijn regulator moeite mee hebben. Niet best voor de generator, en ook niet voor de kwaliteit van je laswerk.

ik heb er geen ervaring mee, durf ook geen vermogen aan te bevelen. Laat je goed voorlichten bij meer dan één mogelijke leverancier. Een generator, toch zeker de goedkopere, werkt veelal alleen goed bij een redelijk continue belasting. 

Groet, Jan
R.R.Bruijne op 20 januari 2017 om 19:35
He Jan hartstikke bedankt voor jouw informatie

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)