Het principe van holografie

Stefan, stelde deze vraag op 19 september 2005 om 13:15.
Hallo,

Wij willen ons profielwerkstuk over holografie doen. Nu hebben we op een aantal websites gelezen hoe het maken van zo'n ding ongeveer in zijn werk gaat, een voorbeeld is hier te vinden: http://66.249.93.104/search?q=cache:WwudSDtoGwcJ:www.optische-fenomenen.nl/ond_holo_inh.html+holografie+principe&hl=nl

Er wordt vermeld dat er met behulp van lasers en halfdoorlatende spiegels een interferentiepatroon wordt vastgelegd op een fotografische plaat. Door met deze laser op de plaat te schijnen wordt er vervolgens een hologram zichtbaar. Helaas wordt nergens precies uitgelegd hoe dit komt; eigenlijk wordt alleen maar uitgelegd hoe je er een maakt.

Waarom moet je om een hologram te maken een interferentiepatroon vastleggen? Hoe komt het dat op iedere plaats van de plaat de informatie van het gehele hologram vastligt, zodat als je de plaat doormidden knipt je nog steeds het hele hologram hebt?

Alvast bedankt, Stefan, Robin en Jeroen

Reacties

Lisa op 19 september 2005 om 14:59
Hallo,

het scheelt als je je niet beperkt tot Nederlandse sites, door te zoeken op 'hologram' kwam ik op http://hologram.net/theory/thrymenu.htm, een uitgebreide site. En hebben jullie al boeken gezocht??

Als je deze adviezen opvolgt moet je een heel eind komen, en als je dan nog steeds vragen hebt ben ik je graag van dienst.

succes.
Stefan op 20 september 2005 om 21:06
bedankt voor je hulp,maar ook op die site staat niet meer als hoe je een hologram maakt.wat we niet snappen is waarom, als je een interferentiepatroon vastlegt op de manier hoe het beschreven wordt op die site, en als je er dan weer met een laser op schijnt,waarom er dan weer een driedimensionaal beeld ontstaat van het object wat je geholografeerd hebt.hoe je een hologram maakt snappen we nou wel, maar waarom het zo werkt snappen we niet.nogmaals bedankt voor je moeite, maar echt veel hebben we er niet aan gehad
Ewout op 27 november 2013 om 09:27

ik heb op deze site de informatie gevonden maar het is wel in engels

http://www.holography.ru/physeng.htm

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)