brekingsindex van perspex naar water

Lorenzo stelde deze vraag op 25 november 2016 om 09:18.

 goeiendag,

Wij moeten voor natuurkunde een verslag en proef maken. onze vraag aan jullie is, kunnen jullie berekenen wat de brekingsindex is van perspex naar water.

Reacties

Theo de Klerk op 25 november 2016 om 09:35
meet de hoek van een lichtstraal die je op perspex laat vallen en meet de hoek waaronder het in perspex doorgaat. Reken de formule van Snellius uit en je hebt je antwoord. Recht-toe, recht-aan.
Lorenzo op 25 november 2016 om 09:41
beste Theo,

Hartelijk bedankt voor je snelle reactie! Wat is de theorie hier achter, hoe kun je dit uitleggen zegmaar? dit is onze laatste vraag :)
Theo de Klerk op 25 november 2016 om 10:16
Nou, dat staat gewoon in elk natuurkundeboek dat het onderwerp lichtbreking behandelt. Even kijken dus...
De theorie erachter is dat licht in een stuk perspex langzamer gaat dan in lucht en daardoor "breekt". Zoals een auto die ineens met de linkerwielen in het zand van de berm komt ook ineens van de weg afdraait.
In water en perspex zijn de snelheden ook verschillend en breekt licht dus ook op het scheidingsvlak. Maar in principe is er geen verschil tussen breken tussen lucht en perspex, lucht en water of water en perspex. De getallen zijn alleen anders.

Google ook eens op "brekingsindex" en vind dan bijv. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Brekingsindex
Jan van de Velde op 26 november 2016 om 15:41

Lorenzo D. plaatste:

 wat de brekingsindex is van perspex naar water.

Misschien beter zuiver houden: brekingsindex is per afspraak een stofeigenschap, waarbij feitelijk de golfsnelheid van licht in die stof vergeleken wordt met die in vacuüm (en dus met c = 299 792 458 m/s) 

De brekingsindex "van stof 1 naar stof 2" is er dus eigenlijk niet, al kun je met de verhouding van beide brekingsindexen dus prima berekenen hoe een lichtstraal zich gedraagt als die van stof 1 naar stof 2 gaat (of vice versa) .

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)