bouguer correctie

Lara stelde deze vraag op 24 november 2016 om 09:35.

Hoi, 
ik heb een vraag ik moet voor een p.o. uitvinden hoe ik de bouger formule kan afleiden uit bestaande formules. 

formule: g= ( 2 x pi x r(kwadraat) : M ) x g x h 

alvast bedankt 

Reacties

Jan van de Velde op 24 november 2016 om 10:41
dag Lara,

je zult iets meer context moeten geven, want zo op het eerste gezicht kan je formule niet kloppen: links en rechts staat dezelfde g, en de resterende rechtse factoren r² : m x h zijn in totaal niet dimensieloos: van vierkante meter : kilogram  x meter houd je kubieke meter per kg (het omgekeerde van dichtheid) over.

Verder neem ik aan dat we het over bouguer-anomalieën hebben? Dat heeft dus allemaal te maken met zwaartekrachtsafwijkingen, dus ga ook intussen eens op zoek naar allerlei formules die te maken hebben met zwaartekracht, massa, volume, dichtheid etc.

Dan kunnen we daarna eens verder gaan puzzelen.

Groet, Jan
Lara op 24 november 2016 om 15:05
Hoi jan, 

super dat je mij wilt helpen, ik heb in de bijlage een formule gezet in een foto. Wij moet uitvinden hoe deze formule is afgeleid uit andere bestaande formules zoals de inhoud van cilder en formule zwaarte kracht enz.

groet, lara



Jan van de Velde op 24 november 2016 om 16:18
da's prima, lara, maar heb je nou al eens een verzamelingetje andere bestaande formules "zoals de inhoud van cilinder en formule zwaarte kracht enz" ?

Zet ze hier eens op een rijtje, want dan kunnen we je gaan helpen om op zoek te gaan naar overeenkomsten zodat je die puzzel kunt leggen.

Groet, Jan
lara op 24 november 2016 om 16:39
Beste jan ik heb foto's toegevoegd met mijn formules. Dank voor je hulp.



Jan van de Velde op 24 november 2016 om 18:52

Jan van de Velde plaatste:

zo op het eerste gezicht kan je formule niet kloppen: links en rechts staat dezelfde g, en de resterende rechtse factoren r² : m x h zijn in totaal niet dimensieloos: van vierkante meter : kilogram  x meter houd je kubieke meter per kg (het omgekeerde van dichtheid) over.


dat is nu opgelost doordat de formule in je foto in tegenstelling tot de formule zoals je hem uittypte ook nog een dichtheid (ρ, kg/m³) bevat. Dat valt weg tegen de m³/kg die ik miste, en nu zijn we dus wel dimensieloos. De formule in het boek zou dus kunnen kloppen. 

gaan we de rechtse g uit de gewenste formule eens vervangen door het rechterlid uit de tweede formule uit je bovenste foto met handgeschreven formules. Wat houden we dan over na een en ander weg te strepen?

terzijde: ik heb je foto's wat bijgeknipt en verder op 50% formaat verkleind. Dan zijn ze klein genoeg om als afbeelding in je bericht te zetten, in plaats van als bijlage te uploaden, dat praat veel makkelijker. Verder hebben we een formule-editor (fx knopje) waarin je makkelijk mooie formules maakt:

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)