vermogen scooter berekenen

Can stelde deze vraag op 17 oktober 2016 om 14:52.
hallo, 
ik hou mijn pws over hoe je het vermogen van een scooter kan berekenen door gebruik te maken van een helling. en dat willen we gaan doen door middel van een experiment (helling proef). als we de resultaten hebben moeten we dus het vermogen kunnen berekenen met een paar formules en daar lopen ik en mijn klasgenoot een beetje vast. het grootste probleem is HOE we het kunnen bereken dus door middel van welke formules.

we willen eerst weten hoe we het moeten berekenen voor dat we het experiment gaan uitvoeren. want dan weten we teminste wat voor resultaten wij sowieso moeten hebben om het te kunnen berekenen.

alvast bedankt,
Can Kaya
Pascal College 5 HAVO

Reacties

Theo de Klerk op 17 oktober 2016 om 16:06
Een helling op betekent dat de zwaarte-energie toeneemt. Die toename wordt in een aantal seconden bereikt. Vermogen = energie / tijd.
Waarbij het experiment interessant wordt omdat rol/glij-wrijving ook hun aandeel in de energie eisen.

Can op 17 oktober 2016 om 18:14

 rol/glij-wrijving ook hun aandeel in de energie eisen.

weet u dan ook hoe ik die rolwrijving kan gaan berekenen en waar ik rekening mee moet houden zoals de weer omstandigheden of soort wegdek?

Jan van de Velde op 17 oktober 2016 om 18:51
dag Can Kaya,

Rolwrijving is betrekkelijk onafhankelijk van snelheid. Je zou eens kunnen onderzoeken hoeveel kracht je nodig hebt om je scooter met berijder, met een constante snelheid, bijvoorbeeld wandelsnelheid, op de vlakke weg voort te trekken. Ik schat enkele tientallen newtons, daarvoor heeft je TOA vast wel een passende veerunster te leen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)