Studiekeuze natuurkunde?

Bram stelde deze vraag op 19 juli 2016 om 11:59.

 Ik twijfel op dit moment er over mijn studiekeuze. Ik twijfel tussen econometrie en natuurkunde. Studeert er iemand natuurkunde of econometrie? En vindt u de desbetreffende studie interessant? Zijn beide studies erg moeilijk? Verschilt een studie natuurkunde erg van de middelbare school? Alvast bedankt voor de reacties!

Reacties

Jan van de Velde op 19 juli 2016 om 12:30
dag Bram,

ik heb (zelfs) geen (deel-)antwoord op je vraag, maar een wat breder publiek voor je vraag zou je mogelijk hier kunnen treffen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/forum/137-studiekeuze/

Groet, Jan
Theo de Klerk op 19 juli 2016 om 12:34
Over econometrie kan ik weinig melden omdat ik natuurkunde studeerde. Economie (en met wiskunde samen) in econometrie heeft me nooit zo geboeid. Maar dat is voor iedereen anders. 

Verschilt natuurkunde op de universiteit van de natuurkunde op de middelbare school?
Ja. Het tempo waarin onderwerpen worden behandeld ligt aanzienlijk hoger dan op de middelbare school. De vwo stof van 3 jaar wordt in ca 3 maanden "gedaan". Daarnaast zit niemand je achter je broek dus als je je tentamens niet haalt of feesten belangrijker vindt: je moet zelf de consequenties van je beslissingen dragen.

De hoeveelheid wiskunde (en dan m.n. integraal- en differentiaalrekening, complexe getallen, vectorrekening, lineaire algebra en meer "wiskunde-D" onderwerpen) neemt toe en wordt steeds belangrijker. Natuurlijk (!) moet je de natuurkunde achter processen snappen, maar deze worden vaak in wiskundige formules daarna samengevat waarmee je moet kunnen "spelen".
Een struikelblok voor natuurkunde studenten wil nog wel eens de wiskunde zijn. Wiskunde overigens, die maar een klein deel beslaat van wat "echte" wiskundigen behandelen aan onderwerpen. Een kleiner aantal haakt af omdat ze onvoldoende Engels kennen. De meeste studieboeken zullen in het Engels zijn (een enkel boek misschien nog Frans of Duits, maar dat lijkt "uit te sterven") omdat het Nederlands taalgebied en aantal studenten natuurkunde veel te klein is om lokaal boeken te schrijven. Een enkel boek wordt nog wel eens vertaald (bijv. Giancoli, Hibbler en Alonso/Finn).

Is de studie interessant?  Voor iemand die rechten of geneeskunde interessant vindt: waarschijnlijk niet (voldoende). Maar als je natuurkunde en sterrenkunde zelf al interessant vindt, dan zul je natuurkunde als studie ook interessant kunnen vinden: er komen ook "nieuwe" onderwerpen bij zoals quantum mechanica en relativiteitstheorie, vaste stof fysica, diepere atoom- en kernfysica (i.c.m. quantummechanica). Elektromagnetisme krijgt een heel andere (wiskundige) draai met Maxwell vergelijkingen. En wat uitgekauwde onderwerpen als mechanica (maar in allerlei draaiende referentiestelsels en dus toenemend wiskundig) en optica.

Is de studie moeilijk? Nee voor iemand die het uit zijn mouw schudt en ja voor iemand die er hard aan moet trekken. Als je intrinsiek gemotiveerd en geinteresseerd bent, dan red je het (zeker als je de wiskunde erbij ook accepteert). Anders wordt het een zware dobber. En met "matig geinteresseerd" gaat het niet lukken.

Wil je rijk worden? Dan zou ik advocaat worden, bankdirecteur of andere zwaar overbetaalde baan zoeken in media of sport.
Natuurkundigen worden meestal niet rijk. Overmaat aan geld interesseert ze meestal ook niet (i.t.t. bankdirecteuren die nooit genoeg lijken te hebben). Maar de meeste banen worden redelijk tot goed betaald. En je kan "je ei kwijt" waardoor werk ook gewoon leuk kan zijn.

Houd wel in de gaten dat bij elke studie meestal de leerlingen met een 8-10 op hun cijferlijst dat vak kiezen. En dan wordt dat interval van 8-10 ineens opgerekt om opnieuw 1-10 te worden. En je kunt zomaar van een "cum laude" vwo leerling natuurkunde ineens een "grijze muis" student worden met 6-7's als cijfer omdat jij met 8,1 toch net iets minder briljant blijkt te zijn dan die klasgenoot met 8,2  (of andersom).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)